Egyedülálló könnyűzenei oktatás

Országos és nemzetközi szinten is kivételes képzési lehetőséget kínál a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézete azoknak, akik szeretnének valamilyen hangszeren játszani vagy éneklést tanulni. A könnyűzenei oktatást egy tervezett alapszak elindításával erősítené az egyetem.

Két éve jött létre a DE Zeneművészeti Karán a Könnyűzenei Képzési Központ, mely idén januárban jelentős átalakuláson esett át: 2021-től Könnyűzenei Intézet néven, önálló képzési helyként működik az egyetem keretein belül.  Az intézet egyrészt egy online programban kínál képzési lehetőséget, valamint az egyetemi hallgatóknak szabadon választható kurzust is indított, így bármely karon, szakon tanuló fiatal - profi zenetanárok segítségével - megismerkedhet a hangszeres játékkal, az éneklés technikájával.

- Nagyon komplexé vált a képzés, az egyetem vezetése ezért úgy döntött, hogy az intézet leválik a Zeneművészeti Karról, és önállóan folytatja a működését. Jelenleg kétféle képzésünk van, az egyik egy online felnőttképzés és van egy szabadon választható kurzusunk, ahol basszusgitáron, gitáron, dobon, billentyűs hangszeren lehet játszani, valamint énektanárhoz is járhatnak a jelentkezők - mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kapusi Kálmán, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének megbízott igazgatója.

Az online képzésben külsős jelentkezők, kezdők is részt vehetnek, előképzettség nélkül, a szabadon választható kurzusnál viszont szükséges a zenei előélet, hiszen egy év múlva gálakoncerten kell szerepelniük a hallgatóknak. A foglalkozások szintfelméréssel kezdődnek, ebből kiderül, hogy mennyire kell az alapoktól kezdeni. Az órákon személyre szabottan foglalkoznak a hallgatókkal, ez elsősorban az olyan hangszereknél jellemző, mint a dob, aminek online nehéz kontrollálni a hangi adottságait.

A Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetében jelenleg tizenhat oktató tanít 20 diákot. Az intézetigazgató szerint a hallgatók a pandémia miatt valamelyest kevesebben vannak most, elsősorban a külföldi növendékek hiánya érezhető.

Az intézet célja, hogy minél több professzionális zenész kerüljön ki az egyetemről, ennek érdekében egy könnyűzenei alapszak is megjelenhet hamarosan a Debreceni Egyetem képzési kínálatában.

- Közép-Kelet-Európa egyetlen könnyűzenei felsőoktatási intézményévé szeretnénk válni, ami államilag elismert diplomát adhat a hallgatóknak. Magyarországon egyáltalán nem érhetők el ezek a képzések egyetemi keretek között. A minőségre garanciát ad, hogy a Debreceni Egyetem kínálja ezt a lehetőséget. Talán még Németországban, Hollandiában, Angliában és az USA-ban működik hasonló intézmény, így a tervezett alapszak elindítása révén egy olyan országosan egyedülálló képzési lehetőség nyílik meg, ami a Debreceni Egyetem hírnevét is öregbítheti. A ZK-n jelenleg is működik komolyzenei előadóművész képzés, ennek mintájára indulhatna majd a könnyűzenei BA szak, ahol ugyanúgy főtárgyi és zeneelméleti órákon vehetnek részt a hallgatók – emelte ki a megbízott intézetigazgató.

A könnyűzenei alapképzés a tervek szerint 2022 szeptemberében indulhat majd el a Debreceni Egyetemen.

Sajtóiroda - BZ