Tisztelgés a malomipar nagyja előtt

Pekár Imre születésének 182. évfordulója alkalmából megemlékezéssel egybekötött koszorúzást tartott december 8-án a gépészmérnök, feltaláló, malomtechnológus Füredi úti emlékművénél a Gépipari Tudományos Egyesület, a Hajdú-Bihar megyei Mérnöki Kamara és a Debreceni Egyetem Műszaki Kara.

- A debreceni István Gőzmalom egykori területén, a Füredi úton lévő – nem véletlenül – Malompark nevet viselő bevásárlóközpont előtt 1999-ben állította fel a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) Hajdú-Bihar megyei Szervezete Pekár Imre emlékművét, hogy megőrizze ezzel egy Debrecenhez oly sok szállal kötődő, a városért, a malomiparért tevékenykedő ember munkásságának emlékét – fogalmazott beszédében Szűcs Edit egyetemi tanár, a Műszaki Kar korábbi dékánja, a GTE megyei szervezetének elnöke és országos elnökségi tagja.

Kiemelte: kötődése a gépészmérnöki szakmaiságon túl személyes jellegű is egyben, hiszen 2015-ben átvehette a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara (HBMMK) Pekár Imre Életmű Díját, amellyel – a szakember kimagasló életművét és debreceni tevékenységét megtisztelve – évente az alkotó mérnökök szakmai munkáját ismeri el a HBMMK.

- Pekár Imre nem Debrecenben született, nem is itt halt meg, mégis szorosan kötődik a városhoz, hiszen 1864-től 1875-ig az István gőzmalom műszaki irányítója, majd műszaki igazgatója volt, és emellett 1870-től 1874-ig a debreceni Gazdasági tanintézet tanáraként is dolgozott – idézte fel Pekár Imre munkásságának debreceni időszakát Liska András, a HBMMK elnöke.

- Most, amikor a negyedik ipari forradalmat éljük, akkor is ismernünk kell, hogy az első és a második ipari forradalomban kik voltak azok a nagy elődök, akikre büszkén tekinthetünk. Pekár Imre egy ilyen nagy előd, akinek munkásságát ma is példaként állíthatjuk hallgatóink elé – hangsúlyozta Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának jelenlegi dékánja.

Az eseményen Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a malomipar meghatározó alakjához kapcsolódó relikviákat – fotókat, eszközöket, kiadványokat és malomipari eszközöket – mutatott be a megemlékezőknek. Az ünnepség koszorúzással zárult a Füredi úti emlékműnél, Győrfi Lajos szobrászművész alkotásánál.

Sajtóiroda - BZs