Koronavírus: újabb gyógyszervizsgálat

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen alkalmazták a Richter által kifejlesztett remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kaphatják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.

Az Infektológiai Klinikán dolgozó kutatócsoport alkalmazta elsőként hazánkban a Debreceni Egyetem stratégiai partnere, a Richter által kifejlesztett és gyártott magyar remdesivirt. Hétfőn már több beteg is megkapta az infúziós kezelést, miután az egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója, Páll Dénes aláírta a kutatási szerződést. A legsúlyosabb, a beválasztási kritériumoknak megfelelő, tartós oxigéntámogatásra szoruló betegek számára nyílt lehetőség az infúziós kezelés alkalmazására.

- Azt már korábban klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a fertőzés korai stádiumában adva a remdesivir lerövidíti a kórházban töltött időt, csökkenti az oxigénszükségletet, felgyorsítja a tüdőkárosodás gyógyulási idejét, és csökkentheti a lélegeztetőgépre szoruló betegek számát. Ugyanezt a hatást várjuk tőle a súlyos állapotú betegeknél is – ismertette Várkonyi István, a debreceni kutatócsoport vezetője, a DE KK Infektológiai Klinika megbízott igazgatója.

A hétfőn kezdődött klinikai vizsgálatban a négy orvosképző egyetem és a két országos intézet (Korányi Pulmonológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház) mellett a kijelölt COVID-ellátó kórházak vesznek részt.

- Az orvosképző egyetemek és az országos intézetek a kormány támogatásával több vírusellenes készítmény – a szintén a Debreceni Egyetem Infektológiai Klinikáján az országban klinikai vizsgálatban elsőként alkalmazott Avigan (favipiravir), illetve a magyar gyártású favipiravir – vizsgálatában, illetve azok előkészítésében is hónapok óta együttműködnek. A cél, hogy a magyar lakosság számára elérhető legyen minden, hatásos gyógykezelés – hangsúlyozta Várkonyi István.

A magyar gyártású remdesivir-hatóanyagot tartalmazó infúziós formában adható készítményt a súlyos állapotú betegeknél 5 napig alkalmazzák az országos klinikai vizsgálatban.

Sajtóiroda - CzA