Tesztelik a koronavírus elleni szert

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen alkalmazták a favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszert a középsúlyos koronavírusos betegeknél egy klinikai vizsgálat keretében. A készítménytől azt várják, hogy enyhíti a tüneteket és megakadályozza a súlyos szövődmények kialakulását.

A Debreceni Egyetem Infektológiai Klinikáján hétfőn egy negyvenes éveiben járó, kétoldali tüdőgyulladásban szenvedő betegnek adták be a gyógyszert. Ő volt az első magyarországi középsúlyos COVID-19 beteg, akinél alkalmazták ezt a készítményt a most kezdődött országos klinikai vizsgálatban.

A favipiravir hatóanyag-tartalmú Avigan az új koronavírus elleni hatékonyságát a négy magyarországi orvosképző egyetem mellett az Országos Pulmonológiai Intézetben és a Dél-pesti centrumkórházban vizsgálják, az intézmények a Debreceni Egyetem vezetésével egy kutatási konzorciumot hoztak létre melyet a HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network) támogat.

- A Debreceni Egyetemen most elindított országos klinikai kutatásban a tüdőgyulladás stádiumában lévő, de még lélegeztetésre nem szoruló betegek esetében vizsgáljuk a gyógyszer hatásosságát. Azt szeretnénk igazolni, hogy a középsúlyos koronavírusos betegeknél is enyhíti a tüneteket, a lázat, a légzészavart, és nem alakulnak ki súlyos szövődmények – ismertette Várkonyi István, a DE Infektológiai Klinika megbízott igazgatója, a 6 magyarországi centrumot, országos intézeteket és orvosi egyetemeket felölelő kutatás hazai vezetője.

A gyógyszeres kezelés 14 napig tart, a vizsgálatot több mint 100 betegnél végzik el Magyarországon.

Az Avigan eredetileg egy japán fejlesztésű, külföldön törzskönyvezett influenzaellenes szer, amelynél felmerült, hogy a koronavírus betegség kezelésében is hatásos lehet. A vírusszaporodás kulcsenzimét, az RNS-poilmerázt gátolja. Ezt igazolták a Japánban és Kínában elvégzett klinikai vizsgálatok, és ezt erősítenék meg a magyarországi kutatással a japán kormány által biztosított gyógyszerrel.

- Ez lesz a második olyan magyarországi klinikai vizsgálat, amely törzskönyvezett, nagy valószínűséggel vírusellenes hatású gyógyszerről szól. A hazai vizsgálat várhatóan néhány héten belül befejeződik. Azt várjuk, hogy az adatok feldolgozása, az eredmények értékelése után a COVID-19 betegek már bizonyítottan hatékony kezelést kaphatnak – hangsúlyozta Várkonyi István. 

Korábban egy másik klinikai kutatásban a remdesivir hatékonyságát vizsgálták – Magyarországon először – a Debreceni Egyetemen. A gyógyszer a súlyos tüdőgyulladásban szenvedő, lélegeztetett betegek esetében eredményezett javulást.

A vizsgálatok azért nagy jelentőségűek, mert megalapozhatják az új koronavírus okozta betegség kezelésére alkalmazott készítmények magyarországi gyártását.

Sajtóiroda - CzA