Kitüntetésben részesültek

A Debreceni Egyetem több munkatársa is állami elismerést vehetett át augusztus 20-a alkalmából az agrárminisztertől. A koronavírus-járvány miatt most adták át a március 15-ei kitüntetéseket is.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott augusztus 18-ai díjátadón Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kiemelte: a munka becsülete Magyarországon és Közép-Európában még mindig a legnagyobb érték, a jól végzett munka ugyanis hazafiság. Az államtitkár összesen 73 kitüntetést és elismerést adott át, tízen vették át a Magyar Bronz, tízen a Magyar Ezüst és húszan a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. 16-an részesültek a Magyar Érdemrend Lovagkereszt, 17-en pedig Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetésben.

- Ez az ünnepség nemcsak a kitüntettek nagyszerű munkájának állami elismerése, hanem valójában egyben nemzeti seregszemle azok körében, akik részt vesznek nemzedékünk nagy feladatában, az országépítésben – hangsúlyozta, és megemlítette, hogy a kitüntetettek a magyar innováció „derékhadához tartoznak”.

- Példát mutattak elhivatottságból, mintát adtak munkabírásból, és sajátosan magas mércét állítottak fel szakmájukban, elkötelezettségük ezért példa lehet minden magyar ember számára – mondta.

Az ünnepségen Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vett át Győri Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Táplálkozástudományi Intézetének korábbi intézetigazgató egyetemi tanára, professor emeritus.

Ugyanebben az elismerésben részesült Matesz Klára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogorvosi Anatómiai Intézetének tanszékvezetője, Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének egyetemi tanára.

A Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapta Nagy Andrea csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Perinatológiai és Gyermek Idegsebészeti Osztályának vezetője, klinikai főorvosa.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vette át Kanyári Zsolt sebész és gasztroenterológus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának klinikai főorvosa, szakmai koordinátora.

A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Mocsárné Fricz Julianna a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Dékáni Hivatalának vezetője.

Egy másik ünnepség keretében ugyancsak március 15-e alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta Kerényi Attila geográfusnak, a földrajztudomány doktorának, a Debreceni Egyetem professor emeritusának, a környezettudomány területén végzett több évtizedes kutatómunkája, valamint a debreceni geográfusképzés megújítását is magába foglaló oktatói tevékenysége elismeréseként.

Áder János köztársasági elnök auguszus 19-én az Országházban átadta a március 15-e alkalmából odaítélt Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend Középkeresztjét.

Széchenyi-díjat kapott Csiba László Mihály Batthyány-Strattmann László-díjas neurológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Általános Orvostudományi Kara Neurológiai Klinikájának egyetemi tanára részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a szélütés diagnosztikája és gyógyítása területén elért rendkívüli eredményei, különösen a stroke legjobb gyógyszeres kezelési módszere, a vénás vérrögoldás használatának fellendítését elősegítő ellátási modell kidolgozásában betöltött kimagasló szerepe elismeréseként.

Augusztus 20-a alkalmából Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Arany fokozatát adományozta Pethő Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészeti Tanszékének nyugalmazott egyetemi tanára részére, a meggynemesítésben és az almatermesztési gyakorlat fejlesztésében elért kimagasló eredményeiért, a felsőoktatás terén végzett kimagasló munkájáért.

Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát adományozta Babinszky László, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára részére, a hazai sertés és baromfi takarmányozásában alkalmazott új precíziós módszerek kidolgozásáért és fejlesztéséért, közéleti tevékenységéért.

 


Sajtóiroda - OCs