Egyetemi biológust díjaztak

Az Év Ifjú Viselkedéskutatója címet nyerte el Fülöp Attila, a Debreceni Egyetem TTK Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék tudományos segédmunkatársa. A kutató az Egyetem téri campuson élő mezei verebek szociális viselkedését kutatja.

A Magyar Etológiai Társaság november 29-én Mátrafüreden tartotta idei közgyűlését, melyen kiemelkedő tudományos munkájáért Fülöp Attila, a DE Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének tudományos segédmunkatársa vehette át Az Év Ifjú Viselkedéskutatója címet. Az elismerés odaítélésénél a tudományos tevékenységet, a cikkeket, a konferencia-részvételeket, valamint a hallgatók munkájának támogatását is figyelembe vették.

Fülöp Attila kutatási területe az állati személyiségjellegek és a szociális viselkedés kapcsolata. A tudományos segédmunkatárs jelenleg az Egyetem téri campusán és a Botanikus Kertben élő mezei verebek egyéni és társas viselkedését vizsgálja.

- Az egyetemi területen élő mezei verebek közül évente mintegy 50-60 példányt fogunk be. A madarakat egyenként regisztráljuk, rögzítjük az egyedi jellemzőiket, ilyenek például a testméret, testtömeg, lefotózzuk a begyfoltjukat, ami a dominancia rangra utaló jelleg ennél a fajnál, illetve egy sematikus teszttel vizsgáljuk az egyedek személyiségét, pontosabban azok felfedezőkészségét. A szabadon engedés előtt különböző színű gyűrűk egyedi kombinációjával látjuk el őket, hogy később lehetővé váljon a távolról történő egyedi beazonosításuk a társas viselkedés során, például szociális táplálkozás közben, vagy a csapatok összetételének vizsgálatakor, amelyet szociális hálózatok segítségével jellemzünk – sorolta Fülöp Attila.

A szakemberek a megfigyelés eredményei alapján vizsgálják, hogy miként érvényesülnek az egyedi jellemzők a csoportos viselkedés során, illetve, hogy milyen hatással van a csoport szerkezete az egyén állapotára.

Sajtóiroda - TPL