A tudomány fiatal csillagai

Negyven év alatti biológus kutatóknak szerveztek előadóülést a Debreceni Egyetem Biológiai és Ökológiai Intézetének tanszékei a frissen alakult Fiatal Kutatók Akadémiájával közösen a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában.

„Rising Stars” – Tehetséges Fiatal Ökológusok és evolúcióbiológusok bemutatkozása címmel rendeztek szakmai tanácskozást a kiemelkedő teljesítményű negyven év alatti biológus kutatóknak november 28-án a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székházában. A rendezvény szervezésében a Debreceni Egyetem Ökológiai, Növénytani, valamint Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék munkatársai vettek részt.


Az esemény az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó kutatóknak biztosított bemutatkozási lehetőséget. Elsősorban közösségi ökológiával, viselkedésökológiával és természetvédelemmel foglalkozó szakemberek vettek részt a programon. A rendezvény előadói a Debreceni Egyetem Juhász-Nagy Pál Doktori Iskolában szerezték meg PhD-fokozatukat az elmúlt három évben, vagy PhD-fokozattal még nem rendelkeznek, de kiemelkedő publikációs teljesítményt nyújtanak.

Török Péter, a DE TTK Ökológiai Tanszék egyetemi tanára a rendezvényen tartott felvezetőjében beszámolt a Fiatal Kutatók Akadémiája létrejöttének eddigi fejleményeiről. A testület fő célja az elkötelezett fiatal kutatók támogatása, az egyetemi oktatói és tudományos kutatói utánpótlás segítése.

A november 28-ai tanácskozáson összesen 12 fiatal kutató számolt be az eredményeiről. Az elhangzott előadások a mikrovilágban zajló közösségszerveződési folyamatoktól a madárközösségek viselkedésökológiájáig számos fontos és nemzetközi érdeklődésre számot tartó témát dolgoztak fel.

Tóthmérész Béla professzor, a Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola vezetője a tanácskozás tapasztalatait értékelve kiemelte, hogy Angliában már az 1980-as években azzal kezdődtek a jól fizető szakmai álláshirdetések, hogy legyen doktori fokozata a jelentkezőknek.

- Ez biztosítja, hogy az új munkatársak önállóan tudjanak munkát végezni, publikációkat és jelentéseket írni – fogalmazott Tóthmérész Béla.

A szervezők tervei között szerepel a Fiatal kutatók Akadémiájának céljaival összhangban, hogy más tudományterületekre kiterjesztve is megszervezzék a rendezvényt.

Sajtóiroda - TPL