Társadalomtudomány: a top 400-ban

A világ legjobbjai között vannak a Debreceni Egyetem társadalomtudományi képzései. A Times Higher Education legfrissebb tudományterületi rangsorán – a legjobb hazai felsőoktatási intézményként, holtversenyben a Budapesti Corvinus Egyetemmel – a DE a 301-400-as kategóriában végzett.

A Debreceni Egyetem először került fel a neves brit felsőoktatási rangsorkészítő Times Higher Education (THE) tematikus rangsorára, És rögtön a 301-400-as kategóriában végzett.

A 2020 THE World University Rankings by subject: social sciences rangsorban a kommunikáció és médiatudomány, a politológia és nemzetközi tanulmányok, a szociológia és a földrajz képzést értékeli a brit rangsorkészítő szervezet. A THE tematikus ranglistája ugyanazon a tizenhárom részletesen kalibrált teljesítménymutatón alapul, amelyet a globális rangsornál is használtak, azonban a módszertant az egyes tudományterületek sajátosságaihoz igazították.

A társadalomtudományok esetében a teljesítménymutatók öt területre vannak osztva: oktatás 32,4% (tanulási környezet); kutatás 32,6% (mennyiség, jövedelem és jó hírnév); 25% publikáció (kutatási befolyás); nemzetköziség 7,5% (alkalmazottak, hallgatók és kutatók) és ipari jövedelem 2,5% (tudáshasznosítás). A Debreceni Egyetem a legtöbb pontot a publikációk területén szerezte.

A DE-n kívül a Budapesti Corvinus Egyetem (301-400), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (401-500), valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (501-600) került fel a listára.

A rangsor élén az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology és Stanford University, az egyesült királyságbeli University of Oxford, valamint a szintén egyesült államokbeli Harvard University áll.

A teljes lista elérhető a THE weboldalán.

Sajtóiroda - TPL