Amerikai rangsoron az egyetem

A magyar felsőoktatási intézmények között a második helyen végzett a Debreceni Egyetem (DE) a tengerentúli Best Global Universities listán. A DE a biológia és biokémia, kémia és orvostudomány területén teljesített kiemelkedően.

Globálisan a 635., míg európai szinten a 284. helyezést érte el a Debreceni Egyetem az 1599 felsőoktatási intézményt vizsgáló, US News által összeállított Best Global Universities rangsorban. A lista készítése során meghatározó szerepet játszik az egyetemek tudományos megítélése, ebben a paraméterben a DE globálisan a 887., míg Európában a 123. lett. Tudományterületek tekintetében a biológia és biokémia, a kémia és az orvostudomány esetében kiemelkedő a DE eredménye. Ezeknél a területeknél regionálisan az 52., 74., és 47. helyen áll az intézmény.

- A Debreceni Egyetem hagyományosan erős diszciplínája az orvostudomány, illetve a hátterét jelentő természettudományok – így a biológia, kémia, fizika. Ez tükröződik ebben a rangsorban is, amely elsősorban a felsőoktatási intézmények tudományos elismertségét veszi figyelembe – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

A Best Global Universities rangsor 13 indikátor alapján készül: globális kutatás elismertsége (12,5%), regionális kutatás elismertsége (12,5%), publikációk (10%), könyvek (2,5%), konferenciák (2,5%), normalizált idézettség (10%), összes idézet (7,5%), a legjobb 10%-ban idézett közlemények száma (12,5%), az összes publikáció százalékos aránya, amit a legjobb 10%-ban idéztek (12,5%), nemzetközi együttműködések (5%),  a nemzetközi együttműködéssel készült kiadványok százalékos aránya (5%), magasan idézett tanulmányok száma, amelyek a saját területükön a legjobban idézett 1%-ba tartoznak (5%), az összes publikáció százalékos aránya, amely a legjobban idézett 1% -ok közé tartozik (5%).

A lista élén az egyesült államokbeli Harvard University, a Massachusetts Institute of Technology és a Stanford University áll. Hazai intézmények közül a Debreceni Egyetemet (635) csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (434) előzte meg, rajtuk kívül a Semmelweis Egyetem (682), a Szegedi Tudományegyetem (688), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (944), valamint a Pécsi Tudományegyetem (1125) került fel a rangsorra.

A Best Global Universities rangsor ide kattintva érhető el.

Sajtóiroda - TPL