Élen a mérnöki képzésekben

A legjobb magyar felsőoktatási intézmények között van a Debreceni Egyetem a Times Higher Education legfrissebb tudományterületi ranglistáján. A DE – a BME-vel együtt – a 601-800-as kategóriában szerepel az Engineering & Technology rangsorban.

A neves brit felsőoktatási rangsorkészítő Times Higher Education (THE) szeptemberben adta ki globális ranglistáját, melyen a Debreceni Egyetem a harmadik helyen végzett a magyar felsőoktatási intézmények között. A világranglista után októberben és novemberben tudományterületi rangsorait publikálja a THE, ezek ugyanazon a tizenhárom részletesen kalibrált teljesítménymutatón alapultak, amelyet a globális elemzésnél is használtak, azonban a módszertant az egyes tudományterületek sajátosságaihoz igazították. A teljesítménymutatók öt területre vannak osztva: oktatás 30% (tanulási környezet); kutatás 30% (mennyiség, jövedelem és jó hírnév); 27,5% publikáció (kutatási befolyás); nemzetköziség 7,5% (alkalmazottak, hallgatók és kutatók) és ipari jövedelem 5% (tudáshasznosítás).

A 2020 THE World University Rankings by subject: Engineering & Technology rangsorban az építő- és gépészmérnöktől a villamos- és vegyészmérnökig vizsgálták a különböző műszaki területeket.  A Debreceni Egyetem tavalyi eredményét megtartva idén is a 601-800-as kategóriában kapott helyet, a legtöbb pontot a nemzetköziség területén szerezte. A DE-n kívül csak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem került fel a listára, ugyancsak a 601-800-as szekcióban.

- Az elmúlt években a Debreceni Egyetem rengeteget energiát fordított rá, hogy műszaki képzései országos szinten is versenyképesek legyenek, s megfeleljenek a térségbe érkező, legkorszerűbb technológiát alkalmazó iparvállalatok által támasztott igényeknek. Ennek a munkának az eredménye olvasható ki a most megjelent rangsorban – fogalmazott Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

A ranglista élén az egyesült államokbeli California Institute of Technology és Stanford University, valamint az egyesült királyságbeli University of Cambridge áll.

A teljes lista elérhető a THE weboldalán.

Sajtóiroda - TPL