Csehov szülővárosában

A tervek szerint már ősszel magyar nyelvű képzés indulhat az oroszországi Taganrog Pedagógiai Főiskoláján, ahol közös módszertani platform is alakul az orosz mint idegen nyelv oktatásáról. Csehov szülővárosában május 19-25. között járt a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának delegációja.

A Szlavisztikai Intézet és a Csehov nevét viselő Taganrogi Pedagógiai Főiskola szakmai kapcsolata már kétéves múltra tekint vissza, amelynek keretében konferenciákon és tudományos tanácskozásokon vettek részt a két intézmény hallgatói és oktatói, akik előadásokat és szemináriumokat is tartottak.

A mostani taganrogi látogatás alkalmával folytatódtak a főiskolán a kortárs magyar irodalomról szóló előadások is: A műfordítás problémái, Kortárs magyar képzőművészet, Goncsarov magyarországi recepciója, Csehov-motívumok a kortárs erdélyi lírában címmel, amelyek egyúttal bekerültek a XIII. Taganrogi Nemzetközi Csehov Könyvfesztivál programjába is. A könyvfesztivál díszvendége a mai orosz irodalom egyik legismertebb írója, Zahar Prilepin volt, aki szerzői rendezvényén eddigi legjelentősebb regénye, A kolostor című mű magyar fordítójával, Goretity Józseffel, az egyetemi delegáció vezetőjével, a Szlavisztikai Intézet igazgatójával, az Orosz Központ vezetőjével is beszélgetett.

A Taganrogi Pedagógiai Főiskolán tett látogatás során megállapodás született az együttműködés folytatásáról, egy orosz mint idegen nyelv tanítása közös módszertani platform létrehozásáról, valamint arról is, hogy az őszi félévben a Taganrogi Pedagógiai Főiskolán magyar nyelvi kurzus indul.

Sajtóiroda - BZs