Címlapon a debreceni kémikusok

A korábbinál egyszerűbb módon előállítható, és hatékonyabban felhasználható glikomimetikumokat hoztak létre a Debreceni Egyetem vegyészei. A gyógyszeriparban is hasznosítható vegyülettípus szintetizálásáról szóló kutatást a neves New Journal of Chemistry a címlapján közölte.

A cukorbetegség és egyes neurodegeneratív megbetegedések gyógyításában is fontos szerepük van enzimgátló hatásuk miatt a biológiailag aktív szénhidrátoknak. Ezeknek a kinyerése vagy előállítása azonban nem mindig egyszerű, ezért fordult a kutatók figyelme a glikomimetumok, azaz a szénhidrátokat utánzó vegyületek felé.

- Ezek a mesterségesen előállított vegyületek kiküszöbölik a természetes szénhidrátok gyógyszerkémiai szempontból hátrányos tulajdonságait: stabilabbak, nem bontják őket az enzimek, mielőtt kifejtik a hatásukat – sorolta Somsák László, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi tanára, a kutatócsoport vezetője.

Az ilyen típusú glikomimetikumok előállításának hatékonyabbá tételére a Debreceni Egyetemen egy korábban más vegyületcsoportnál már bevált módszerhez folyamodtak: fotoreaktor alkalmazásával idézték elő a reakciót, így hozták létre a szénhidrátokat utánzó vegyületeket.

- Az új szintézismódszer lehetővé teszi, hogy a megfelelő térszerkezetű glikomimetikumokat a korábbinál egyszerűbben módon állítsuk elő. A folyamat során fényenergia hatására keletkeznek a gyökök, amelyek elindítják a reakciót. Gyökök keletkezését termikus körülmények között is kiválthatjuk, azonban ezt az új módszert hőérzékeny anyagok esetén is alkalmazhatjuk, és a hőmérséklet csökkentésével a kívánt származékok akár jobb hozammal és szelektivitással kaphatók meg a nemkívánatos mellékreakciók visszaszorítása miatt – mutatott rá Juhász László, a DE TTK Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi docense.

Az új technológiáról szóló cikk első szerzője, József János, a DE TTK Szerves Kémiai Tanszék tudományos segédmunkatársa elmondta, hogy a folytatásban egy újabb vegyületcsaládnál, a β-mannozidok előállításánál tervezik alkalmazni ezt a technikát.

A kutatás a GINOP-2.3.3-15-2016-00004 és GINOP-2.3.2.-15-2016-00008 számú projektek keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 109450 számú pályázat támogatásával valósult meg.

Az új módszert bemutató publikáció a kémiai új irányainak helyet adó neves nemzetközi lapban, a New Journal of Chemistry-ben jelent meg.

Sajtóiroda - TPL