TTK: népszerűek a duális szakok

Egyre többen jelentkeznek, egyre magasabb pontszámmal, és egyre több jelentkezőnek van nyelvvizsgája – rendkívül közkedveltek a Természettudományi és Technológiai Kar duális képzései. Az intézmény és a cégek vezetői, valamint a hallgatók tanévindító rendezvényen találkoztak.

- A duális képzés mindegyik fél számára „win-win szituáció”. A képzésben résztvevő hallgatóknak hatalmas előnyt nyújt a munkaerőpiacon, hogy többéves, valódi, ipari, vállalati környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezve fejezik majd be az egyetemet. A vállalatok számára pedig jelentős megtakarítást jelent, hogy nem kell éveket vesződniük egy-egy új munkavállaló betanításával, hanem szinte teljes értékű munkavállalókat kapnak – hangsúlyozta a hétfői eseményen mondott köszöntőjében Pintér Ákos rektorhelyettes.

Az egyetemi vezető hozzátette: az egyetem partnervállalatai is felismerték a duális képzés előnyeit, és egyre többen jelentkeznek tudásigényükkel az intézménynél. Az idei félévben a Debreceni Egyetem 4 karán: a Gazdaságtudományi, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási, a Műszaki, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar mintegy 20 alap- és mesterképzési szakján indult duális képzés.

- Fontos, hogy a Természettudományi és Technológiai Karon ettől a félévtől kezdve már nemcsak a mérnökképzéseknél, de – a vállalati igényekre reagálva – két természettudományos képzésnél: a geográfus, illetve a hidrobiológus mesterszaknál is megjelent a duális képzés – fogalmazott Pintér  Ákos rektorhelyettes.

Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja szerint az elmúlt években a duális képzés igazolta létjogosultságát.

- Az elmúlt másfél évben több mint tíz vállalattal kötöttünk duális képzésre vonatkozó megállapodást, a cégek felismerték, hogy csak ezzel tudják garantálni a magasszintű munkaerő-utánpótlást. Ráadásul ezen a képzési formán keresztül jobban meg tudunk felelni a vállalatok elvárásainak, ennek nyomán indítottuk el az alapképzések mellett a bio- és vegyészmérnök mesterszakokon is – fejtette ki Kun Ferenc, hozzátéve, hogy a szorosabb iparági kapcsolatok az egyetemi oktatásra is jótékony hatással vannak, mivel egyre több céges szakember kapcsolódik be a képzésbe, s ebből a szak minden hallgatója profitál.

A kari vezető kitért rá: a duális forma népszerűségét jól mutatja, hogy erre a félévre már 17 hallgatót vettek fel.

- Folyamatosan emelkedett a TTK szakjai iránti érdeklődés. Egyre többen jelentkeznek, egyre magasabb pontszámmal, és egyre több jelentkezőnek van nyelvvizsgája. Ehhez hozzájárul az az újdonság is, hogy a vállalati igények révén már két természettudományos képzésre is kiterjesztettük a duális képzést, 5 cég közreműködésével a geográfus, illetve a hidrobiológus mesterszaknál is megjelent ez a képzési forma. Ez azt üzeni, hogy nemcsak a mérnöki, de a természettudományos végzettség is fontos az ipar számára – mutatott rá Kun Ferenc.

A dékán az oktatáshoz kapcsolódó fejlesztésekről szólva elmondta, hogy folyamatban van a villamosmérnök, illetve a vegyészmérnök képzéshez kapcsolódó laborok felújítása. A tervek szerint idén szeptemberben adják be az akkreditációs kérelmünket a villamosmérnök mesterszakra, illetve megkezdték a MAB által nemrég akkreditált geoinformatikus mesterszak tantervének kidolgozását, hogy a lehető legrövidebb idő alatt beadhassák az akkreditációs kérelmüket. A nyáron létrehozott Biotechnológiai Intézet elsődleges célja a biotechnológia alapszak létrehozása, amely ugyancsak elérhető lenne a jövőben duális formában.

A hétfői rendezvényen jelen voltak a duális képzésekben résztvevő cégek, így az A.K.S.D. Kft., a BioAqua Pro Kft., a BorsodChem Zrt., a DKV Zrt., az E.ON Hungária Zrt., az FAG Magyarország Ipari Kft., a Geodézia Kelet Zrt.
a HBMFÜ NKft., a Megújuló Energiapark Kutatóközpont Kft., az NI Hungary Kft., a RAFI Hungaria Kft., a MOL Petrolkémia Zrt. képviselői, illetve a most felvett hallgatók.


A vegyészmérnök szak kapcsán Bán Kinga, a BorsodChem Zrt. képzési és fejlesztési vezetője kiemelte, hogy elkötelezett és tehetséges hallgatókkal gazdagodott a vállalat, és az idén létrehozott kihelyezett tanszék révén magasabb szintre kerülhet az együttműködésük az egyetemmel. Szabó Péter László, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a cég évek óta közösen dolgozik a duális képzésben a Műszaki Karral, azonban ez az első alkalom, amikor a villamosmérnökök képzésében vesznek részt.

A geográfus mesterszakos hallgatók egy része a Megújuló Energiapark Kutatóközpont Kft-nél szerzi meg a gyakorlati tudást. Csákberényi-Nagy Gergely ügyvezető igazgató szerint az új képzési forma nagy lendületet adhat a cég megújuló energiaforrásokhoz kötődő kutatásainak.

Ugyancsak nagy várakozással tekint az egyetemisták közös képzésére a hidrobiológiával foglalkozó BioAqua Pro Kft. Müller Zoltán ügyvezető a megfelelően képzett munkaerő legjobb forrásának nevezte a duális képzést.

Sajtóiroda - TPL