DE: külföldön is a legnépszerűbbek között

Tovább nő a külföldi hallgatók száma a Debreceni Egyetemen. Idén mintegy 2000 új hallgató érkezik más országokból az egyetemre, összesen pedig várhatóan több mint 7500 külföldi egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptembertől az intézményben.

Idén is rendkívül népszerű a Debreceni Egyetem a külföldi hallgatók körében, a 2024/2025-ös tanévre több mint 31 000 jelentkezés érkezett a meghirdetett több mint 80 különböző képzési formára.

- Egyetemünkről közismert, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közül a legnagyobb létszámban képez külföldi hallgatókat. A világ több mint száz országából érkező hallgatói közösség jelzi a Debreceni Egyetem nemzetközi elismertségét, népszerűségét. Több mint nyolcvan szakon kínálunk a külföldről érkező hallgatók számára angol nyelvű képzést. Az idei felvételi eljárás során a jelentkezők és a felvettek létszámát tekintve folytatódott a korábbi évek kedvező tendenciája, amelynek eredményeként külföldi hallgatóink létszáma szeptembertől várhatóan meghaladja a hét és félezret. Az egyetem stratégiájának fontos eleme az oktatás és a kutatás terén az intézmény nemzetközi arculatának erősítése – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A magas számú jelentkezésekhez hozzájárult, hogy tovább nőt az intézmény népszerűsége a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban, az idei adatok több mint 15 százalékkal meghaladták a 2023-as rekordszámú jelentkezési számokat. Emellett a DE fizetős képzéseire a tavalyinál 22%-kal több jelentkezés érkezett.

- A Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ összeségében több mint 31 ezer jelentkezést regisztrált, a felvételi eljárás lefolytatása után 4814 jelentkezőt vettünk fel. Közülük a Tempus Közalapítvány Kuratóriumának döntését követően 753 diák nyerte el a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, így a fizetős képzésen résztvevőkkel együtt megközelítőleg 2000, a felvételi határozatot elfogadó hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben. Mindezeket összegezve, várhatóan a 2024/25-as tanévben mintegy 7500 külföldi hallgató végezheti tanulmányait egyetemünkön idegennyelven – tájékoztatott Jenei Attila, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója.


Hozzátette: továbbra is kardinális kérdés a lakhatás, amely hosszabb távon hatással lehet a jelentkezők létszámának alakulására, ezért az intézmény többféle módon is igyekszik elősegíteni ennek a problémának a megoldását.

Sajtóközpont - BZ