Kiváló debreceni szakember stroke-kutatását támogatja az MTA

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar kutatója, Bagoly Zsuzsa 190 millió forint támogatást nyert a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kiválósági programjának pályázatán egy új kutatócsoport létrehozására. Bagoly Zsuzsa és munkatársai kutatási eredményeikkel az egyénre szabott, még hatékonyabb stroke-kezelés alapjainak megteremtéséhez szeretnének hozzájárulni.

Az MTA Lendület Programja kiemelkedő fiatal tehetségek és kimagasló teljesítményű kutatók innovatív, eredeti ötleteken alapuló kutatásait támogatja azáltal, hogy forrást biztosít új téma kutatására alakuló kutatócsoportok létrehozására és fenntartására. 

Bagoly Zsuzsa, a Debreceni Egyetem ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszékének egyetemi docense „A hemosztázis szerepének megértése az akut ischaemiás stroke kezelésének sikertelenségében” című pályázatával 190 millió forintos támogatást nyert.  

-    Óriási megtiszteltetés számomra a Lendület pályázat elnyerése, hiszen az MTA Lendület Program a pályázat kiírása szerint is a kiválóság támogatására irányul: igen kompetitív, nagy presztízsű, jelentős összegű pályázatról van szó. Mivel idén egyedüliként nyertem támogatást a Debreceni Egyetemről, büszkeséggel tölt el, hogy a pályázatom egyetemünk sikereihez is hozzájárul. A támogatásnak azért örülök leginkább, mert megteremti az önálló kutatócsoporthoz szükséges feltételeket és anyagi biztonságot ad az igen költséges klinikai kutatások elvégzéséhez – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Bagoly Zsuzsa egyetemi docens. 

A stroke (szélütés) hátterében az esetek mintegy nyolcvan százalékában egy agyi ütőér vérrög általi elzáródása áll. Jelenleg az egyetlen törzskönyvezett és hatásos gyógyszer a vérrög feloldására szolgál. A vérrögoldás azonban csak az esetek mintegy 30-40 százalékában sikeres, míg a betegek jelentős hányada esetén életveszélyes vérzés alakulhat ki az agyban. Jelenleg előre nem megjósolható, hogy kinél lesz hatástalan a kezelés, illetve kinél fog kialakulni vérzés. A pályázatban a véralvadás szerepének jobb megismerését tűzték ki célul a vérrögoldás sikertelenségének megértésében. 

-    Terveink között szerepel többek között új véralvadási laboratóriumi vizsgálat kifejlesztése, és olyan pontrendszerek kidolgozása, amelyek előre jelezhetik a hatástalan terápiát, illetve a vérzéses szövődményeket. Tervezzük a véralvadás és a gyulladás egyes elemeinek vizsgálatát a háttérben álló folyamatok jobb megismerése céljából, valamint a véralvadék tulajdonságait befolyásoló génvariánsok és a terápia kimenetele közötti összefüggések vizsgálatát. Bízom benne, hogy kutatási eredményeink hosszabb távon hozzájárulnak majd az egyénre szabott, még hatékonyabb stroke kezelés alapjainak megteremtéséhez – ismertette a kutató.

Bagoly Zsuzsa a témával a Neurológiai Klinikával kollaborációban 2011-ben kezdett el foglalkozni, majd 2016-ban a sikeres pályázatoknak köszönhetően folytatta ezen területen végzett tevékenységét. A most induló kutatócsoport a korábbi közös munka eredményeként kiépült, nemzetközi szinten is egyedülálló, több mint ötszáz akut stroke beteg különböző időpontban vett vérmintáit és követéses klinikai adatait tartalmazó biobank meglétére épül. 

-    Eddigi kutatási eredményeink pozitív visszhangja volt számomra, hogy 2020-ban a L’Oreal UNESCO a Nőkért és a tudományért díjat, majd 2021-ben a Debreceni Egyetem az Év Női Kutatója díjat is átvehettem. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a korábban elért részeredményekhez jelentős mértékben hozzájárult az Általános Orvostudományi Kar rendkívül modern szemléletű tudományfinanszírozási és áthidaló kutatásfinanszírozási rendszere, mely megteremtette az alapokat a pályázatom sikeréhez. Bár korábbi eredményeink révén már közelebb kerültünk az akut stroke kezelés sikertelenségének megértéséhez, bízom benne, hogy a valódi áttörést a Lendület projekt adja majd, és a pályázat eredményei közvetlenül hozzájárulnak a jövőben az akut stroke betegek terápiájának optimalizálásához – tette hozzá Bagoly Zsuzsa.

Az induló kutatócsoport neve (MTA-DE Lendület Hemosztázis és Stroke Kutatócsoport) is mutatja, hogy a projekt a Laboratóriumi Medicina Intézet és a Neurológiai Klinika szoros együttműködésén alapul. Az új nyolcfős csoportban neurológus szakember és laboratóriumi munkatárs is dolgozik majd. Bagoly Zsuzsa azt mondja, szerencsés helyzetben van, mert számos lelkes, tehetséges fiatal kutatóval, PhD-hallgatóval és graduális hallgatóval dolgozik együtt már évek óta, és a jövőben is számít rájuk.
Eddigi munkájukkal az elmúlt években széles körű nemzetközi elismertséget sikerült elérni, ennek köszönhetően kutatásaikat ausztrál (University of Monash, University of Newcastle), angol (University of Leeds), holland (Maastrich University) és svéd (Karolinska Instituet) kollaborációk is segítik majd.

Sajtóközpont - CzA