Interaktív kirándulás a tudományok világában

A GTIDEA Kiválósági PhD Ösztöndíjasainak vezetésével a humán anatómia alapjaival, a plasztinációs módszerrel, az emberi test összetettségével ismerkedtek középiskolások a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetében. A diákok a Biomérnöki Tanszékre is ellátogattak.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) Kiválósági PhD Ösztöndíjának nyertesei harmadik alkalommal koordinálták az interaktív látogatás-sorozatot, ezúttal a Mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumból érkezett harminchárom, 9-11. évfolyamos diáknak mutatták be a tudomány szépségeit. 

A biológiai és kémiai tudományok iránt komolyan érdeklődő gimnazisták emberi preparátumokon ismerhették meg az emberi test különböző részeit. Az izmok, erek és idegek elhelyezkedésének tanulmányozása során betekintést nyerhettek a humán anatómia alapjaiba, az emberi test összetettségének szépségeibe, valamint megvizsgálhatták a plasztinációs módszerrel kezelt preparátumokat. 

A középiskolások lehetőséget kaptak arra is, hogy kipróbálják magukat a Biomérnöki Tanszéken, ahol testközelből tapasztalhatták meg a fermentációs technológiában rejlő lehetőségeket, kreativitásukat gombaspórával rajzolás során kamatoztathatták, továbbá elmerülhettek a GMO-k kihívásokkal teli valóságában, megvizsgálva annak etikai vonatkozásait és a biotechnológiai fejlesztések potenciális környezeti hatásait.


A Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium után a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumból is érkeztek tudomány iránt érdeklődő diákok a Biomérnöki Tanszékre. Június 18-án, kedden negyvenfős, tizenegyedikes tanulókból álló csoportot kalauzoltak végig a PhD-hallgatók, akiknek segítségével a középiskolások az emelt szintű biológia érettségi tudásanyagába is betekintést nyerhettek.

A program az NTP-STEM-23-0003 pályázat keretében valósult meg. A pályázat a STEM területeken tehetséges diákoknak enged betekintést az egyetem programjaiba, kutatásaiba és tehetséggondozó programjába.

Sajtóközpont - BZ