Akadémiai Díjat vehetett át a DE professzora

Rangos tudományos elismerésben részesült Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Intézet professzora, a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetője. Az Akadémiai Díjat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) május 6-i ünnepi ülésén adták át Budapesten.

A közgyűlés nyilvános ünnepi ülése Freund Tamás, az MTA elnökének köszöntőjével kezdődött, majd Prószéky Gábor nyelvész, az MTA doktora Magyar nyelvtechnológiai eredmények a mesterséges intelligencia korában címmel tartott előadást. Ezt követően a hagyományoknak megfelelően az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, illetve az Arany János-életműdíjat elnyert kutatók vehették át az elismeréseket.

Az MTA elnöksége a rangos kitüntetését, az Akadémiai Díjat tudományos tevékenységet végző kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozza az elmúlt években elért kiemelkedő kutatási munkájuk és eredményeik, valamint szakkönyveik, publikációik elismeréseként.

Akadémiai Díj elismerésben részesült Maticsák Sándor, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Intézet Finnugor Nyelvtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára A magyar nyelv eredete és rokonsága című kötetéért, amely segít eloszlatni a nyelvünkkel kapcsolatos tévhiteket, és a nyelvtörténet tudományos módszereivel igazolja a magyar nyelv finnugor eredetét.

Sajtóközpont – BZs

Forrás, fotó: mta.hu