Kitaibelia – rangos társaságban a Debreceni Egyetem folyóirata

Ismét rangsorolták a tudományos folyóiratokat, köztük a Scopus adatbázis idézettségi adatai alapján a DE Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékén készülő botanikai-természetvédelmi folyóiratot, a Kitaibeliát. A Scimago Journal Rankings legfrissebb adatai szerint a folyóirat bekerült a 2. kvartilisbe.

A Plant Science tudományágban rangsorolt 527 folyóirat közül a 201. helyen végzett, tehát a 2. kvartilisbe (Q2) került a Kitaibelia. Az Ecology, Evolution, Behavior and Systematics tudományágban rangsorolt 720 folyóirat közül a 322. pozícióban zárt, tehát besorolása itt is Q2. Az Agricultural and Biological Sciences területen számontartott 2445 folyóirat közül a 958. helyre került, ami szintén Q2-nek felel meg.

A publikációknak a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban is meghatározó szerepük van, a nagy rangsorkészítő szervezetek elsősorban az olyan nemzetközi publikációs adatbázisokat veszik alapul elemzéseikhez, mint például a Scopus. Az indexálásnak köszönhetően nő a cikkek láthatósága, a rákereshetőség, ráadásul megjelenés után nemzetközi szinten is elérhetővé válik a publikáció.

A Kitaibelia botanikai-természetvédelmi folyóirat a Pannon Ökorégió (Kárpát-medence) területéről publikál eredeti közleményeket florisztikai, növényföldrajzi, taxonómiai, nevezéktani, társulástani, ökológiai, természetvédelmi botanikai, tudománytörténeti témában. Az 1996-ban alapított, elnevezésében Kitaibel Pálnak, a legsokoldalúbb magyar botanikusnak emléket állító lapot a DE TTK Növénytani Tanszék professzora, Molnár V. Attila és Takács Attila tudományos munkatárs szerkeszti. Évente kétszer jelenik meg, elektronikusan és nyomtatásban.

 

Sajtóközpont