Történelmi (karika)túra a Science Caféban

Széchenyi és Kossuth karikatúrán – félreértések története történészszemmel címmel Velkey Ferenc, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet docense tart előadást a Science Caféban. A Tudományos Igazgatóság ismeretterjesztő sorozatának legújabb rendezvénye április 24-én, szerdán 17 órai kezdettel várja az érdeklődőket a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltban.

Az előadás a legismertebb reformkori karikatúráról szól, amely Széchenyit, Kossuthot és a „szamarat" ábrázolja. A sok képpel és képelemzéssel fűszerezett előadás azt vizsgálja, hogy a sztereotip történeti gondolkodás miképpen teremtett a kép köré teljesen félreértő értelmezést, amikor azt a Széchenyi-Kossuth vita összefüggésébe helyezte.

- A kép az eredeti és jól feltárható kontextusa szerint éppen azt az időszakot idézi fel, amikor Széchenyi és Kossuth időlegesen együttműködött. Vagyis a történeti mélyfúrás – levéltári kutatás, forrásvizsgálatok – és a különböző képelemzési technikák (diszkurzív képelemzés, történeti kontextualizálás, a rajzoló szándékainak elemzése, a motívumok értelmezése) segítségével a karikatúra tényleges jelentésrétegeit bontja ki az előadás – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Velkey Ferenc.

A Történelmi Intézet docense kiemelte: rávilágít arra is, hogy az öröklött történelmi sémák hogyan hozhatnak létre egy kép esetében félreértelmezett és megkövesült értelmezéseket.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/389452237310930/?ref=newsfeed

Sajtóközpont – BZs