Jótékony adománnyal a gyermekek gyógyításáért

Orvosi műszer beszerzésére fordítja a DOTE Gyermeksebészetéért Alapítvány azt az adományt, amely a korábban rendezett gardróbvásárokon gyűlt össze. A jótékony célú 150 ezer forint értékű felajánlást a szervező Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet és a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program (DETEP) képviselői hétfőn adták át a Gyermeksebészeti Pavilonban rendezett házi ünnepségen.

Első alkalommal – hagyományteremtő szándékkal - tavaly májusban, majd ezt követően novemberben szervezett újabb vásárt a DETEP és az Egyetemi Gyülekezet. A cél a környezettudatosságra való figyelemfelhívás mellett a jótékonykodás volt. A rendezvényeken az egyetemi polgárok mellett a városban élők is lehetőséghez jutottak, hogy áruba bocsássák jó állapotú, de már nem használt ruhadarabjaikat, emellett az eladásból befolyt összeget, vagy annak egy részét jótékony célra fordítsák. 

– Már a szervezés kezdetekor eldöntöttük, hogy a befolyt összeget valamelyik egyetemi alapítvány javára ajánljuk fel, ezzel is segítve munkájukat – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Mándy Zsuzsa.  

A Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának munkatársa, a rendezvény egyik ötletgazdája kiemelte: elsőként a DOTE Gyermeksebészetéért Alapítványra esett a választás, hiszen így olyan műszer beszerzéséhez járulhatunk hozzá, ami a legkisebbek ellátását segítheti. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebészetén jelenleg évente hozzávetőlegesen 1300 műtétet végeznek. Az osztály vezetője Sasi Szabó László klinikai főorvos, aki mellett hat szakorvos és két rezidens dolgozik. 

A közelmúltban lezáruló Sürgősségi- Gyermeksebészeti fejlesztési projektnek köszönhetően a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány és a Gyermekeinkért Alapítvány adományából egy 40 millió forint értékű 3D-s laparoszkópos tornyot vásárolt a Gyermekgyógyászati Klinika. 

A torony mindennapi használatának megkönnyítéséhez szükség lenne még egy 5 mm átmérőjű 2D rendszerré adaptáló kamerafejre is, amely a csecsemők, kisgyermekek minimál invazív műtéteihez elengedhetetlen. 

– Alapítványunk mostani célja, hogy a mintegy öt és félmilliós eszköz beszerzésére összegyűjtsük a forrást. A most felajánlott 150 ezer forinttal az adományok összege elérte a félmillió forintot – tájékoztatott Magyar Ágnes, a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebész szakorvosa. 

A DOTE Gyermeksebészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: a 2003-ban megalakult, 2020-ban közhasznúságot elnyerő alapítvány rendszeresen támogatja a Gyermeksebészeti Osztály működését. A gyermeksebészeti műtétek kivitelezését segítő eszközök beszerzése mellett – többek között - az osztályon fekvő gyermekek és szüleik ápolási körülményeit, pihenését segítő számos eszköz beszerzésében is részt vállaltak. Az alapítvány adománygyűjtő kampányáról további információ érhető el itt.

Jótékony célú gardróbvásár legközelebb májusban lesz a jól bevált helyszínen, a Főépület Díszudvarán. A jótékony célú felajánlásokkal ismét egyetemi alapítvány munkáját szeretné támogatni a szervező DETEP és a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet. 

Sajtóközpont - BZs