Lelki támogatás a daganatos betegeknek

Eredményesebb lehet az onkológiai kezelés, ha a daganatos betegek lelki problémáik feldolgozásában is támogatást kapnak. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában húsz éve működő onkopszichológiai munkacsoport szakemberei egyéni, csoport- és családterápiákon segítik a pácienseket. Tapasztalataikról és a legújabb módszerekről a Magyar Pszichoonkológiai Társaság kétnapos kongresszusán számoltak be az Onkológiai Klinikán.

-    Évente Magyarországon mintegy 75 ezer új daganatos esetet fedeznek fel, és több mint 30 ezren halnak meg ebben a betegségben. A terápiák fejlődésének köszönhetően a kezelés egyre hatékonyabb, de nagyon meghatározó, hogy a beteg milyen pszichés állapotban kerül hozzánk. A depresszió, a szorongás megnehezíti az orvos-beteg kapcsolat kialakítását, van, aki a kezelést is elutasítja. Itt van kiemelten fontos szerepük az onkopszichológiai munkacsoport szakembereinek, akik lelki támogatást nyújtanak a pácienseknek, ezzel segítve a betegek gyógyulását, a hatékony onkológiai terápiát – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Árkosy Péter, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinika igazgatója.  

Az onkopszichológia határterületi tudomány, a klinikai onkológia, a klinikai pszichológia és a pszichiátria tudásanyagát egyaránt alkalmazza. Foglalkozik a daganatos betegségben szenvedők, illetve családjuk és az őket ellátó egészségügyi szakemberek sajátos lelki megterhelődésével, ezeket pszichológiai módszerekkel és gyógyszerekkel kezeli is. A kutatás oldaláról pedig azt is vizsgálja, milyen szerepet játszanak az egyén pszichológiai meghatározói, a környezet lélekre, mentális működésekre gyakorolt hatásai a daganatos betegség kialakulásában és lefolyásában. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2004 óta elérhető az onkopszichológiai ellátás. A munkacsoportban klinikai szakpszichológusok, pszichiáter-gyermekpszichiáter szakorvos és gyógytornászok dolgoznak, akikhez állandó dietetikusi segítséget nyújtó és mentálhigiénés külsős szakember is csatlakozik.  

-    A betegség diagnosztizálása a pácienseket általában váratlanul éri, érzelmileg kritikus, lelkileg megterhelő helyzetbe kerülnek. Ilyenkor az első dolgunk a kríziskezelés, a támogatás és a tervkészítés. Feltérképezzük a megküzdő készségeit, a szociális támogató hátterét, és igyekszünk szorosan ehhez illeszkedni. Egyéni és csoportos pszichoterápiák, gyógytorna, relaxáció, művészetterápia is térítésmentesen elérhető a betegek számára.  A daganattal élők családtagjainak pedig családterápián igyekszünk a lelki terhek feldolgozásában – emelte ki Mailáth Mónika, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ pszichiátere, az onkopszichológiai munkacsoport vezetője, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnöke. 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában gyógyító képzelet címen egy tízheteses relaxációval bevezetett immuntréning csoport is működik, ahol a betegek elsajátíthatják többek között a szorongásoldást,  a gyógyszerek nélküli önmegnyugtatást.   

-    Azt tapasztaljuk, hogy nagy az igény, egyre több beteg kéri a segítségünket. A páciensek saját elhatározásukból, esetleg családtag, barát tanácsára keresnek meg minket vagy – már a kezelési folyamatban – orvosuk javaslatára fordulnak hozzánk. Aki úgy érzi, hogy a betegség miatt kialakult lelki krízisben támogatásunkra van szüksége, írásban jelentkezhet az onkopszichologia@med.unideb.hu címen – ismertette Mailáth Mónika. 

A szakemberek az eddigi eredményeket és a legújabb terápiás módszereket a Magyar Pszichoonkológiai Társaság idei kongresszusán vitatták meg. Az Örökzöldek és újabb trendek az onkopszichológiában című konferenciát február 23-án és 24-én a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Klinikán rendezték meg. 

Sajtóközpont - CzA