Bővítené az együttműködést az ománi nagykövet

A Debreceni Egyetem képzési portfóliójával, széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett az Ománi Szultánság magyarországi nagykövete az intézményben tett keddi látogatásán. Malallah Albalushi az ománi hallgatók számának növelési lehetőségéről is érdeklődött a Szilvássy Zoltán rektorral folytatott megbeszélésén.

A debreceni felsőoktatás történetét, az egyetem képzési és mobilitási rendszerét, egyedülálló infrastruktúráját, valamint egyre bővülő nemzetközi kapcsolatrendszerét Szilvássy Zoltán rektor és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató mutatta be az Ománi Szultánság Magyarországi Nagykövetségéről érkezett delegáció tagjainak. 

Szilvássy Zoltán kiemelte az intézmény négyes hélix innovációs struktúráját is, melyben az ipar szereplőivel, a kormányzat illetékeseivel és pénzintézetekkel dolgozik együtt kutatásharmonizációval tervezett projektek megvalósításán.

- Három hónapja szolgálok nagykövetként Magyarországon, ez idő alatt mindenhol nyitottságot tapasztaltam. Örömmel látom, hogy a Debreceni Egyetemre is ez jellemző, hiszen azzal a céllal érkeztem, hogy szélesítsük az együttműködést hazám elismert egyetemei és az önök intézménye között – fogalmazott a találkozón Malallah Albalushi.  

A Stipendium Hungaricum-ösztöndíjrendszer révén jelenleg 38 ománi hallgató tanul Magyarországon, közülük 11-en a Debreceni Egyetemen, legnagyobb számban a Műszaki, az Egészségtudományi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar különböző képzésein. A diplomata többek között agrár- és orvostudományi, valamint informatikai, kiberbiztonságot és mesterséges intelligenciát érintő területeken szorgalmazta a létszám bővítését. 

- Egyetemünkön működik Konfuciusz Intézet a kínai kultúra és kapcsolatrendszer jegyében, Orosz Kulturális és Nyelvi Központ az orosz hagyományok és hallgatók számára, valamint éppen most alakítunk ki egy kulturális és közösségi pontot, egy úgynevezett Türk Sarkot az üzbég, kirgiz, kazah, azeri és török diákjainknak. A jövőben elképzelhető, hogy hasonlót az arab országok itt tanuló hallgatóinak is létrehoznánk majd – sorolta Szilvássy Zoltán rektor. 

Malallah Albalushi és Szilvássy Zoltán az egyeztetés folytatásáról állapodott meg a keddi megbeszélés zárásaként. 

Az ománi delegáció a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál is látogatást tett, a diplomatákat a szervezet képviselője is elkísérte a Debreceni Egyetemre.


Sajtóközpont – TH