A Klinikai Központ integrációjával az oktatás és a kutatás is fejlődik

Novemberben lezárult a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának legnagyobb szerkezeti átalakítása, a csaknem három évig tartó integráció, így létrejött az ország egyik legmeghatározóbb egészségügyi intézménye. Az integrációval nemcsak a korábbinál is színvonalasabb gyógyító munka feltételeit teremtették meg, hanem a Debreceni Egyetem oktatási és kutatási tevékenysége is fejlődött. Ennek eredményeként számos új oktatótermet alakítottak ki, melyek közül kettőt kedden adtak át az Infektológiai Klinikán.

-    A 2021. január elsején kezdődött integrációs folyamat eredményeként huszonöt klinikából álló Klinikai Központ jött létre, 7700 dolgozó közreműködésével, több mint 3500 betegággyal. Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye több mint hárommillió ember ellátásáért felel – idézte fel a keddi ünnepségen Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. 

A professzor hozzátette, hogy az integrációban kiemelt szerepe volt az Infektológiai Klinikának, ahol speciális légtechnikával felszerelt új kórtermeket alakítottak ki és modern betegmegfigyelő monitorrendszert telepítettek. Kiemelte: a klinika felkészült szakembereinek elévülhetetlen érdemei vannak a Klinikai Központ országosan és nemzetközileg is elismert, eredményes járványkezelésében. 

Az Infektológiai Klinika mellett a Kenézy Gyula Campuson számos további klinikai egység is bekapcsolódott a Debreceni Egyetem oktatási és kutatási tevékenységébe.

-    A magas színvonalú képzéshez elengedhetetlen volt az infrastrukturális feltételek korszerűsítése, oktatási helyiség kialakítása. A fejlesztéseket a kezdetektől támogatta az Általános Orvostudományi Kar. Az összefogás eredményeként tudjuk biztosítani a Kenézy Gyula Campus oktatási szerepvállalását és annak fejlesztését – emelte ki Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke.  

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja is az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. 

-    A kar és a Klinikai Központ közös munkájának egyik fontos lépése az oktatóhelyiségek kialakítása, felújítása. Eredményesen együtt tudtunk működni abban, hogy klinikákhoz kapcsolódó tanszékek megfelelő körülmények között végezhessék a feladatukat. Olyan oktatási infrastruktúra jött létre, amely gond nélkül lehetővé teszi akár a kis csoportos oktatás megszervezését is – mondta a dékán. 

Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Infektológiai Klinika igazgatója elmondta, hogy a kedden átadott két oktatótermet a nagy elődökről, Münnich Dénesről, valamint Dalmi Lajosról nevezik el, akik évtizedekig vezették az infektológiát, és nemcsak a betegellátásban, az akkori járványok kezelésében, hanem az oktatásban is elévülhetetlen érdemeket szereztek. 

A Kenézy Gyula Campuson az elmúlt hónapokban számos oktatótermet alakítottak ki vagy újítottak fel, ahol a magyar és az angol nyelvű orvosképzésben részt vevő hallgatók szemináriumi, gyakorlati oktatása és konzultációi zajlanak.


Az Infektológiai Klinikán kedden átadott két felújított oktatóterem mellett a központi épületben öt, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán pedig három oktatásra használt helyiséget hoztak létre. 

Sajtóközpont - CzA