Endokrinológiai aktualitásokról tanácskoztak Debrecenben

Az endokrinológia legújabb tudományos eredményeit, terápiás és diagnosztikai lehetőségeit vitatták meg egy pénteki szakmai tanácskozás résztvevői a DAB Székházban. A szakmai programon mintegy száz endokrinológus és az endokrinológia iránt érdeklődő nőgyógyász, belgyógyász és gyerekgyógyász vett részt.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai részlege országos centrumként működik, rendelkezésre állnak a legkorszerűbb terápiás lehetőségek. Másfél éve alkalmazzák például a Lutathera kezelést a neuroendokrin daganatban szenvedő betegnél. Az izotópos kezelés hatékony a későn felfedezett, áttétet képzett tumorok esetében, ezzel a terápiával jelentősen meghosszabbítható a betegek élete. A pénteki endokrinológiai szimpóziumon a régión belüli közreműködésről és a legmodernebb terápiás lehetőségekről is szó esett. 

- Az endokrinológus szakemberek elsősorban az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a petefészkek, a herék betegségeivel, valamint az anyagcsere-betegségekkel, többek között a cukorbetegséggel foglalkoznak. Magyarországon a pajzsmirigy-betegség és a cukorbetegség népbetegségnek számít. Az utóbbi években nagyon sokat fejlődtek a terápiás lehetőségek az endokrinológiában, több területen is korszerű izotópos kezeléseket vezettek be. A szimpózium jó alkalom a hatékony gyógymódok megvitatására, tapasztalatcserére. Emellett a szakemberek információt kapnak arról, hogy egyes intézményekben milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, ez segíthet abban, hogy a beteg időben és a legmegfelelőbb ellátóhelyre kerülhessen – mondta a hirek.unideb.hu-nak Bodor Miklós tanszékvezető egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részlegének vezetője.  

A tudományos program a korábbi évekhez hasonlóan plenáris előadásokkal kezdődött, amelyeket érdekes, tanulságos esetbemutatások követtek. A pénteki konferenciára Debrecen mellett elsősorban Nyíregyházáról, Miskolcról, Békéscsabáról, Szolnokról, Egerből érkeztek endokrinológusok és az endokrinológia iránt érdeklődő nőgyógyászok, belgyógyászok, gyerekgyógyászok. A szimpóziumon mintegy 100 szakember vett részt. A tudományos programot a Debreceni Egyetem Endokrinológia Tanszéke, Klinikai Alapismeretek Tanszéke, a Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részlege és az MTA Debreceni Bizottsága rendezte. 

Sajtóközpont - CzA