Országosan egyedülálló retinasebészeti műtőt adtak át a Szemklinikán

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján kialakított új műtőben a csúcstechnológiás eszközök használatával biztonságosabban és rövidebb idő alatt végezhetők el a retinasebészeti operációk. Az új műtőt csütörtökön adták át ünnepélyesen.

-    A Szemklinikán az új műtőnek és a legmodernebb eszközök használatának köszönhetően nagy precizitással és nagyobb gyógyulási eséllyel kezelhetik a betegeket. Ez a korszerűsítés lehetőséget ad a tudományos és oktatói munka további fejlesztésére, kollaborációk létrehozására hazai és nemzetközi szinten is. A legfontosabb küldetés azonban az, hogy a beteg meggyógyuljon és elégedetten hagyja el az intézményt – emelte ki köszöntőjében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.  

Papp László, Debrecen polgármestere nagy jelentőségű fejlesztésnek nevezte a műtő kialakítását. 

-    Debrecen 2030-ig szóló városstratégiájában fókuszterületként jelöltük meg az egészségügyet is. A célok elérése érdekében erős szövetség alakult ki a város és a Debreceni Egyetem között. Ennek az együttműködésnek köszönhetően a debreceni egészségügyi ellátás stabilan és jól működik, kellő mozgásterünk van a további fejlesztések végrehajtására – emelte ki Papp László polgármester.  

A Szemklinika a daganatos szembetegségek országos központja, ahol az utóbbi években több új eljárást is bevezettek. 2021-ben Magyarországon először itt végeztek nem záródó makulalyuk miatt (autológ neuroszensoros) retina-transzplantációt. Az eszközparkot is folyamatosan korszerűsítették. Az intézményben 2021 óta használják például a világ egyik legjobb szemészeti operációs mikroszkópját, műtét közbeni optikai koherencia tomográfiás (OCT) felvétellel és 3D-opcióval, amely biztonságosabb beavatkozást tesz lehetővé.

 Az eszközt az új vitreoretinális műtőben alkalmazzák a jövőben, ahol a világ három legmodernebb PhacoVitrectomja is rendelkezésre áll. 

-    A Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetősége folyamatosan támogatta, hogy az elmúlt négy évben – mióta én vezetem a klinikát – fejlődhessünk. Ennek a folyamatnak egy mérföldköve a retinasebészeti műtő kialakítása, aminek a szíve a csúcstechnológiás operáló mikroszkóp, amely a retina rétegeit precízen képes megmutatni, így az orvos sokkal jobban, sokkal többet, sokkal részletgazdagabban lát műtét közben. Ennek köszönhetően pedig nagyobb eséllyel tudjuk visszaadni a páciensek látását. A műtőben retina- és szürkehályog operációkat fogunk végezni – sorolta Fodor Mariann, a Szemklinika igazgatója.   


Ezt a szemészeti operációs mikroszkóp-rendszert Magyarországon csak a Debreceni Egyetem Szemklinikáján használják. 

A műtőátadást megelőzően ünnepi tudományos ülést rendeztek a Szemklinikán, abból az alkalomból, hogy 50 éve Alberth Béla professzor, a klinika egykori igazgatója végezte el az első magyarországi vitrectomiát. A rendezvényen a szakemberek áttekintették az elmúlt évek szakmai fejlődését. 

Sajtóközpont - CzA