A koraszülöttek debreceni ellátását segíti a Plüss Kommandó

Mintegy huszonötmillió forint értékben hibrid inkubátort és speciális babafészek-csomagokat, valamint a koraszülöttek ápolását segítő textileket vásárolt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikának a Plüss Kommandó-Alapítvány az Alapítványokért. A felajánlásokból beszerzett eszközöket november 17-én, a koraszülöttek világnapján adták át a klinikán.

A Plüss Kommandó-Alapítvány az Alapítványokért egy év alatt, magánszemélyek és cégek adományaiból gyűjtötte össze a mintegy huszonötmillió forintot, amelyből a Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött ellátását támogatják. 

-    Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki akár csak egy kávé árával segített, hogy összegyűljön az eszközök megvásárlásához szükséges pénz. Minden hozzájárulásnak örülünk, hiszen a sok jó szándékú adakozónak köszönhető, hogy átadhatjuk a hibrid inkubátort és a saját fejlesztésű babacsomagokat a klinikának – mondta a pénteki ünnepélyes átadón Nyilka Ildikó, a Plüss Kommandó-Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumi elnöke. 
A felajánlásokból a gyermekklinikának többek között egy transzportegységet és egy ehhez csatlakoztatható, nyitható-zárható hibrid inkubátort vásároltak, amely növeli az ezer gramm alatti újszülöttek életben maradási esélyeit. 

-    Hazánkban minden kilencedik gyermek koraszülött, azaz a várandósság 37. hete előtt jön világra. A túlélési arány ma már a kilencven százalékot is elérheti, ha a koraszülöttek ellátása a legoptimálisabb feltételek között zajlik. Ehhez járul hozzá a ma átadott hibrid inkubátor is. Az ilyen technikai eszköz olyan optimális ellátási lehetőséget teremt, amellyel a szövődménymentes túlélés lehetősége jelentősen nő – hangsúlyozta Szabó Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. 

A transzportegység árammal látja el az inkubátort és működteti a lélegeztető gépet, illetve a többi orvosi eszközt, ami a baba állapotát fenntartja, stabilizálja, továbbá lehetővé teszi a babák kórházon belül történő biztonságos szállítását.

-    Az inkubátor többfunkciós, gombnyomással nyitható, zárható, ami biztosítja a szülőszobán a koraszülöttek első ellátását, élesztését, ezt követően pedig a babát ebben szállíthatjuk az intenzív osztályra, ahol a továbbiakban intenzív inkubátorként működik. Ezzel elkerüljük az újszülött fölösleges mozgatását, lehűlését – emelte ki Kovács Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Neonatalis Intenzív Centrumának vezetője.   

A neonatológus hozzátette: a felajánlás túlmutat a pénzben kifejezhető értéken, hiszen azt üzeni a koraszülötteket nevelő családoknak, valamint az ellátást nyújtó orvosoknak, szakdolgozóknak, hogy nincsenek egyedül, sokak számára fontos az ügyük, problémájuk.  

A Plüss Kommandó a gyermekklinikának saját fejlesztésű babafészek-csomagokat és speciális textileket is felajánlott, melyek segítik a koraszülött babák fizikai és idegrendszeri fejlődését. 


-    A babfészkekben biztonságban érzik magukat a babák, nem alakul ki felfekvés, a stressz-szintjük csökken, és ez nagyon fontos a fejlődés szempontjából. A speciális párnák pedig a laposfej kialakulásának megelőzését teszik lehetővé, illetve könnyebb bizonyos pozíciókat megtartani, mert megtámasztják a babák fejét – ismertette Riszter Magdolna, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika neonatológus szakorvosa. 

Az ünnepélyes átadást követően a Gyermekgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrum, illetve a Neonatológia munkatársai köszöntötték az egykor náluk ápolt koraszülötteket és szüleiket a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában megrendezett Kávézzunk és sütizzünk lilában című programon. 

Este pedig a koraszülöttek tiszteletére lila fénnyel, a remény színével világították meg a Debreceni Egyetem Főépületét, a Forest Centert, az Innovációs Központot, a Nagyerdei Víztornyot és a Nagyerdei Stadiont.  

Sajtóközpont - CzA