Gyárlátogatás TMO módra

A BMW épülő debreceni gyárának és képzési központjának megtekintésével kezdődött meg a Tanítsunk Magyarországért debreceni egyetemi vállalatlátogatási programja a Debreceni Szakképzési Centrum és a BMW Group Debrecen szervezésében rendezett 4. Járműipari Nyílt Nap keretében.

A kétnapos program lehetőséget nyújtott arra, hogy a tanulók és szüleik, valamint a tanárok egyszerre ismerkedjenek a Szakképzési Centrum (DSZC) képzési kínálatával és egyben betekintést nyerjenek a vállalat oktatási programjába is.

A Járműipari Nyílt Napra a Debreceni Egyetem (DE) Tanítsunk Magyarországért (TMO) mentorprogramban részt vevő oktatási intézményeiből 44 esztári, hajdúnánási és hosszúpályi általános iskolás is ellátogatott, akiket nyolc mentorhallgató is elkísért.

- A programban korábban is szerepeltek vállalatlátogatások, az idei félévtől azonban ezek száma jelentősen megerősödött – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Forisek Péter, a DE tanárképzési főigazgatója.

A TMO egyetemi szakmai vezetője kiemelte: ebben nagy segítséget nyújt a Debreceni Szakképzési Centrum, amellyel az egyetem számos területen, így a tanárképzésben és a Tanítsunk Magyarországért programban is együttműködik.

- A diákok kapnak egy lehetőséget, ami arra ösztönzi őket, hogy céltudatosan tanuljanak, hiszen ők jelentik Debrecen jövőjét, ez a jövő pedig az oktatáson alapul – fogalmazott az esemény megnyitóján Papp László, Debrecen polgármestere.

Johannes Trauth, a BMW Group Gyár Debrecen HR területért felelős alelnöke elmondta: maga a Képzési Központ több okból is fontos, hiszen ez az első épület, ami elkészült, és a fiatalok képzése mellett a vállalatnál dolgozó munkatársak továbbképzésére is alkalmas, mivel a cég fontosnak tartja az élethosszig tartó tanulást.

A központban jelenleg száz diák tanul, ez a létszám várhatóan évente ugyanennyivel bővül majd.

- Fontosnak tartjuk, hogy ne csak Debrecen, hanem a régió diákjai is megismerjék a várost és később, a szakma megszerzését követően az itt működő vállalatoknál helyezkedjenek majd el, ennek érdekében működünk együtt a Tanítsunk Magyarországért programmal is – hangsúlyozta Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja.

Ennek  az együttműködésnek köszönhetően idén 11 vállalathoz juthat el a DE TMO keretében mentorált csaknem 500 Hajdú-Bihar vármegyei kisdiák, akik a tervek szerint a mostani, BMW-nél tett látogatás után megismerkedhetnek többek között a Bürkle Hungary Kft., a Deufol Hungary Kft., a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., az INTER TAN-KER Zrt., a Krones Hungary Kft., a Manz Hungary Gépgyártó Kft., az NI Hungary Kft., a Transcosmos Europe, a Schaeffler Debrecen Kft. vagy akár a Vitesco Technologies Hungary Kft. telephelyeivel is.

A TMO program keretében a Debreceni Egyetem két mentornagykövettel és nyolc szenior mentorral segíti a vállalatlátogatások szervezését és lebonyolítását, de mind a 91 mentor részt vesz a programokon a mentorált diákokkal.

A továbbtanulás előtt álló végzős általános iskolások számára a következő találkozási alkalom a DExpo lesz november 22-23-án, amikor a Főépületben az egyetem oktatási, képzési-, sport- és szabadidős kínálatával ismerkedhetnek.

Sajtóközpont – BZs