Múltidézés és nemzetközi folyóirat-bemutató

Korabeli dokumentumokból összeállított kiállítással, az alapító Országh László emléktáblájának koszorúzásával ünnepelte pénteken a jogelőd Angol Tanszék megalakulásának 85. évfordulóját a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete.

A Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetemen az 1938/39-es tanévben indult az angoltanári képzés összesen nyolc hallgatóval és igen kis létszámú oktatói gárdával.

Mára az Angol-Amerikai Intézet négy tanszékén csaknem 700 hazai és külföldi hallgató tanul alap- és mesterszakon, valamint PhD-képzés keretében.

A kezdeti időszakot kordokumentumokból – tárgyi emlékek, leckekönyvek, oklevelek, kitüntetések és fotók – összeállított kiállítással idézték meg a jogutód Angol-Amerikai Intézet oktatói és dolgozói.

 - Egy ilyen kiállítás keretei nem teszik lehetővé az elmúlt évtizedek viszontagságoktól sem mentes teljes történetének bemutatását, de fel tudjuk villantani, melyek azok a fő mérföldkövek és értékek, amelyek összekapcsolják az akkori tanszéket a jelenkori intézettel – fogalmazott megnyitó beszédében Venkovits Balázs.

Az Angol-Amerikai Intézet igazgatója kiemelte: a most kiállított emlékek annak bizonyítékai, hogy a tanszék, majd az intézet oktatói és hallgatói összetartozásának köszönhetően a legnehezebb időszakokban is sikerült megfelelni a kihívásoknak, megújulni és egyre nagyobb, nemzetközileg is elismertebb oktatási és tudományos programokat építeni.

A megnyitó keretében hallgatók, oktatók jelenlétében Venkovits Balázs az intézet jelenlévő egykori igazgatóinak (Abádi Nagy Zoltán, Pelyvás Péter, Rácz István, Virágos Zsolt) közreműködésével helyezett el koszorút az egyetemhez ezer szállal kötődő Országh László, a magyar anglisztika és amerikanisztika huszadik századi megteremtője emléktáblájánál a Főépület első emeletén.

- Országh László nevének említése nélkül nem lehet beszélni az elmúlt 85 évről, hiszen az ő szellemi öröksége az, ami mai napig jelen van az intézet életében – hangsúlyozta Venkovits Balázs.

A rendezvénysorozat keretében mutatták be az intézet folyóiratának tavaszi számát, amely mostantól az egyetem támogatásával Open Access kiadványként jelenik meg a Sciendo/DeGruyter kiadónál.

A Hungarian Journal of English and American Studies (HJEAS) Közép-Európa legrégebbi, folyamatosan megjelenő anglisztikai és amerikanisztikai szakmai folyóirata.

A Debreceni Egyetem és a Sciendo/De Gruyter közös kiadásában megjelenő, ezentúl szabadon elérhető kiadványt már húsz nemzetközi adatbázis jegyzi, többek között az Elsevier - Scopus, a JSTOR, az EBSCO, a Google Scholar, a Proquest és a Semantic Scholar, ami jelentősen növeli az itt megjelent publikációk nemzetközi láthatóságát és elérhetőségét.

A HJEAS legfrissebb száma a https://sciendo.com/journal/HJEAS linkre kattintva olvasható.

Sajtóközpont - BZs