Megkezdődött a 2017/2018-as tanév

Közép-Európa és a Visegrádi négyek különleges fejlődési lehetőségeiről, valamint az intézmény sorsát meghatározó együttműködésekről beszélt Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem vasárnapi tanévnyitó ünnepségén, ahol az elsőévesek ünnepélyes keretek között tettek fogadalmat.

- A mai naptól Önök a Debreceni Egyetem negyvenezres polgárságához tartoznak, debreceni diákok lesznek – köszöntötte a Debreceni Egyetem mintegy nyolcezer elsőéves hallgatóját Szilvássy Zoltán rektor az intézmény szeptember 10-ei tanévnyitó ünnepségén a Főnix Csarnokban.

Az egyetem vezetője beszédében kifejtette: most ismét egy különleges fejlődési pályán áll a Debreceni Egyetem Közép-Kelet-Európa országaival együtt.

- Ma nincsenek királyok, nincsenek monarchiák, nincsenek császárok. Ez a különleges közép-európai egység, amely dinamikus, és Európa egyik jelentősen fejlődő erőcentruma a Visegrádi négyek. A Debreceni Egyetem a külkapcsolati szándékainak megfelelően elsősorban a környező országokban keresi a partnereit, s olyan területen, ahol hozzá tud kapcsolódni a világ fejlődésének fő sodrához – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Az egyetem vezetője rámutatott, hogy Közép-Európa kis országait a világot irányító erők – Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India – nem látják külön országonként, ezért különösen hangsúlyos a Visegrádi négyek erősítése. A rektor azt is hozzátette: különösen fontos a magyar-lengyel kapcsolat, amely a történelemtől a labdarúgásig az élet minden területén tetten érhető.

- A Debreceni Egyetemen, amíg ez a vezetés van, mindig lesz lengyel tanszék, akármekkora is a helyi érdeklődés a lengyel nyelv és irodalom iránt. Azért, mert Lengyelországgal kapcsolatos dolgaink becsületbeli ügynek számítanak. – jelentette ki Szilvássy Zoltán.

A rektor felidézte, hogy idén júniusban négy olyan szerződés született, amely alapvetően határozza meg az egyetem további sorsát, és ország számára is komoly kihatással vannak.

- Az egyik a General Electric amerikai vállalattal kötött szerződés műszaki-elektronikai területen, a másik a QuintilesIMS klinikai vizsgáló óriáscéggel aláírt, amely az egyetem hagyományosan erős vonulatához, az orvos- és egészségtudományhoz kötődik. Ide tartozik még a kínai BGI, a világ legnagyobb génszekvenáló cégével kötött megállapodás is. A Roszatom orosz óriásvállalattal történt szerződéskötés nyomán Debrecenben jelentős fejlődésnek indulhat a műszaki képzés – mind vegyész-, villamos- és gépészmérnök területen. És több olyan szerződés következik szeptemberben, melyek eredményeként a Debreceni Egyetemen – nem kis részben a Paks II programot támogatandó – atomenergetikai mérnök képzés is indul – sorolta Szilvássy Zolán.

Szilvássy Zoltán hozzátette: az együttműködések nyomán Debrecenben gyárak épülnek kizárólagos, vagy magyar többségi tulajdonnal, amelyek biztos munkahelyet jelentenek majd a legmodernebb technológiákat ismerő szakembereknek.

Atomenergetikai képzés a keleti térségben is

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében kiemelte: ha ma sikerül munkahelyeket teremteni, akkor a most még elsős hallgatók könnyedén elhelyezkedhetnek majd a végzés után; ha sikerül tenni a széndioxid-kibocsátás ellen, többek között elterjeszteni az elektromos mobilitást, akkor mérsékelhetjük a klímaváltozást; ha továbbra is olcsón tudunk villamosenergiát előállítani, akkor versenyképes maradhat a gazdaság.

- Paks II nem csak Paks térségének, de az egész országnak hatalmas lehetőség. A 40 százalékos hazai beszállítói arány az egész nemzetgazdaságnak lendületet adhat. A felépülő 2 új blokk a régi 4 egységet kiváltva olcsó, biztonságos, klímabarát módon termelhet áramot 60 éven keresztül – jelentette ki Süli János.

A miniszter megjegyezte: az egyetem nem csak tudást közvetít, de megtanít tanulni, elemezni, döntést hozni.

- Az ember legyen nyitott a világra, széles látókörű, jól tájékozott, véleményét ne híresztelések és féligazságok formálják, vizsgálja meg a tényeket, ismerje meg az álláspontokat, s azután döntsön. A jelenlévő hallgatók között vannak a jövő döntéshozói, olyan felelős döntéseket kell majd hozniuk, amelyeket a nemzet érdekében a józan ész diktál – fejtette ki Süli János.

A miniszter az ünnepséget követően újságírói kérdésre elmondta, hogy a Debreceni Egyetem révén Magyarország keleti térségében élők számára is elérhető lesz az atomenergetikai képzés, ami nagyon hasznos, hiszen a beruházás nyomán az építés és üzemeltetés mellett a hatósági munkában és más szervezeteknél is nagy létszám lesz szükség nukleáris mérnökre.

Szilvássy Zoltán interjúban elmondta, hogy ősz folyamán már létrejön egy négyes megállapodás a Moszkvai Műszaki Egyetem, a Roszatom saját egyeteme, a Lomonoszov Egyetem és a Debreceni Egyetem között. Orosz segítséggel fogják megoldani ezeket az oktatási feladatokat, hiszen a Roszatom technológiájáról van szó, melyet a Debreceni Egyetem rendelkezésére bocsát.

Az egyetem és Debrecen új polgárai

A tanévnyitón Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy az ország és egész Európa mérföldkőhöz érkezett.

- Az értelmiség, a tettre kész fiatalság szerepe nagy kihívás előtt áll. Rajtuk múlik ugyanis, hogy milyen lesz Magyarország jövője. A magyar jövőt azok a fiatalok jelentik, akik az adott történelmi pillanatban mernek szabadon gondolkodni, az új kihívásokra pedig választ találni – húzta alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára.

Az elsőévesek fogadalomtételét követően a hallgatókat Papp László polgármester köszöntötte, aki megtisztelő hagyománynak nevezte, hogy a város első embere is szólhat az új diákokhoz, akik átmenetileg vagy akár végleg Debrecen polgárai lettek.


- Egy olyan város lesz az otthonuk, amely évszázadok óta tudományos, gazdasági, kulturális és oktatási központja a térségnek. A mai Debrecen jelentős részben annak a szellemiségnek köszönheti erejét, amelyet az Önök elődei, az egykori református kollégium, majd az egyetem falai között szívtak magukba. Debrecennek tervei vannak Önökkel. Debrecennek szüksége volt, szüksége van, és szüksége lesz az itt tanuló diákokra – szögezte le Papp László.

A polgármester megjegyezte: a városba betelepülő vállalatok is számítanak a hallgatókra, azért választották Debrecent, mert itt működik az ország legnagyobb és legszélesebb képzési potenciállal rendelkező egyeteme.

- A város és az egyetem továbbra is szoros együttműködésben képzeli el a jövőt: legyen szó az oktatási struktúrákról, például a Debreceni Nemzetközi Iskoláról, az egyetem műszaki képzéseinek fejlesztéséről vagy a gazdaságot érintő folyamatokról – jelezte Papp László.

A polgármester köszöntője után az egyetemi tanulmányaikat most kezdő magyar és külföldi hallgatók az egyetem karain tanuló társaik nevében az egyetemi évekre szóló jelképes tanulmányi füzetet vették át a karok vezetőitől, majd Bognár István Ádám, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke szólt az elsőéves hallgatókhoz.

- A Debreceni Egyetem legnagyobb erőssége az összetartás. Az intézmény fejlődése, az itt tanuló hallgatók támogatása mindenki számára fontos prioritást jelent. A Debreceni Egyetem egy olyan önálló közösség, egy rendkívül összetartó szervezet, ahol mindenki azért dolgozik, hogy együtt lehessünk sikeresebbek. A közösen meghozott döntések következes végrehajtása mindannyiunk közös felelőssége – fogalmazott Bognár István Ádám.

Az egyetem érdekében dolgoztak

Az ünnepélyes tanévnyitó végén kitüntetéseket adtak át. A 2015-ben alapított "Alumni Díj" azon szervezetek részére adományozható, amelyek a Debreceni Egyetemmel szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak, támogatják az intézményt céljainak megvalósításában és kiemelt foglalkoztatói a Debrecenben végzett hallgatóknak. A "Debreceni Egyetem Alumni díját", illetve a cím használatát 2017-ben a Richter Gedeon Nyrt. érdemelte ki. A díjat Kiss Balázs, a Richter Gedeon Nyrt. debreceni biotechnológiai főosztályvezetője vette át.

A Debreceni Egyetem az egyetemmel oktatói közalkalmazotti jogviszonyban nem álló kiemelkedő, országosan elismert szakmai teljesítményt nyújtó, az egyetem tevékenységét, fejlesztési feladatait segítő személynek címzetes egyetemi docensi címet adományozhat. Az Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanácsa 2017 májusában címzetes egyetemi docensi cím adományozásáról döntött Szabó Tünde részére. A sportért felelős államtitkár a sporttal kapcsolatos tanulmányok területén szerzett tudásával és gyakorlati tapasztalatával nagyban hozzájárul a sportjogi szakjogász képzés népszerűsítéséhez és a gyakorlatorientált oktatás hangsúlyosabbá tételéhez, a kar és az egyetem céljainak megvalósításához.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának küldöttgyűlése által alapított "Pro Auditoribus Universitatis Debreceniensis", a Debreceni Egyetem Hallgatóiért díjat kaphatják az egyetem azon oktatói, kutatói, dolgozói, akik az egyetem hallgatóinak érdekében tartós és kimagasló tevékenységet fejtettek ki, továbbá vezető tevékenységükkel hozzájárultak az egyetem oktatói és hallgatói közötti kapcsolatok elmélyítéséhez. A DEHÖK küldöttgyűlése a hosszú időn át végzett kiemelkedő szakmai és vezetői tevékenységért, a hallgatói sport- és kulturális célú fejlesztések, kezdeményezések támogatásáért a "Pro Auditoribus Universitatis Debreceniensis Díjat" adományozta Jávor András egyetemi tanár, rektori főtanácsadó részére.

A Juhász Zsuzsa Emlékdíjat az a betegellátó szervezeti egységünkben dolgozó ápoló vagy ápolásvezető kapja, aki hosszú időn keresztül az ápolás területén nyújtott kimagasló szakmai munkájával, a betegekért, a közösségért vállalt tevékenységével maradandót alkotott és a Klinikai Központ hírnevét öregbítette. Az egyetem Klinikai Központ Ápolási Bizottsága - Juhász Zsuzsa családjának javaslatát is figyelembe véve- 2017-ben Morauszkiné Andriskó Szláva számára ítélte oda.

Sajtóiroda - TPL