Az igazi vészhelyzettől a helyszínelőkig

Új helyszínekkel, még színesebb és változatosabb programokkal, valamint számtalan ajándékkal és élménnyel várja a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat és időseket a Debreceni Egyetem szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján.

A hangyák társadalmi berendezkedési formáit, a virtuális világ rejtelmeit és veszélyeit, vizeink titokzatos világát, a helikopteres légifényképezést és felszínmodellezést, a szuperszámítógép tudományos felhasználási területeit, az ionizáló sugárzásokat, az Osztrák-Magyar Monarchia katonai titkosszolgálatát, és tájformáló erők munkáját is megismerhetik, akik szeptember 29-én, pénteken ellátogatnak a Debreceni Egyetemre. Az intézmény idén 11. alkalommal csatlakozik a tudomány sokszínűségét hirdető nemzetközi kezdeményezéshez, a Kutatók Éjszakájához. Varga Zsolt tudományos igazgató szerint a program kiváló keretet nyújt a felsőoktatási intézmény egyik meghatározó küldetésének teljesítéséhez.

- A rendezvény célja a tudomány közérthető, érdekes és szórakoztató formában való bemutatása elsődlegesen a pályaválasztás előtt álló diákoknak. Fontos, hogy minél fiatalabb korban felkeltsük érdeklődésüket a kutatói pálya és a tudomány világa iránt, hiszen ez az egyetem egyik fontos feladata, s a kutatói utánpótlás-képzés szempontjából is lényeges. Természetesen nemcsak a fiatalokat várjuk a rendezvényre, hiszen a több mint 100 érdekes, látványos előadás, bemutató, kiállítás és vetélkedő az egész család számára remek program – hangsúlyozza Varga Zsolt.

Idén új helyszínként csatlakozott a Kutatók Éjszakájához a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház, ahol a röntgensugaraknak köszönhetően láthatják a láthatatlant, megismerhetik az MR képalkotás művészetét, illetve a CT segítségével a szürke sokszáz árnyalatát. Az Egyetem téri Főépülethez az Sürgősségi Orvostan Tanszék mentőautóval vonul ki, alapszintű és komplex emelt szintű újraélesztést szimulálnak, illetve „A sürgősségi orvosszakma jelene és jövője" címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak, melyen többek között Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is részt vesz.

Az orvostudomány iránt érdeklődők megismerhetik a biomechanikában használt 3D technikákat, az emberi test anatómiai rejtelmeit, a CSI Debrecen nevet viselő programban pedig a modern glikomikai módszerekkel azonosíthatják egy bűntény elkövetőjét. A Klinika telepen tartott rendezvények esetében 20 perccel az esemény kezdete előtt a Főépületnél lesz gyülekező, szervezőkkel mennek át a csoportok a helyszínre, hogy ne zavarják a kezelést, a gyógyítást a klinikákon.

A Kémiai Épületben idén is látványos kémiai kísérleteket láthat a közönség. A hatalmas érdeklődés miatt erre a programra a szokásostól eltérően a regisztráció napján nem éjféltől, hanem reggel 8 órától lehet jelentkezni. Aki így is lemarad, ne szomorkodjon, ugyanis a Petrolkémiai és Polimertechnológiai Kihelyezett Tanszék, azaz a MOL Petrolkémia munkatársainak jóvoltából egész este varázslatos kísérleteket próbálhatnak ki a fiatalok a Főépület Díszudvarán.

- Ebben az évben is járni fog a kisvonat az egyetem campusai között, így a látogatók könnyedén átmehetnek egyik helyszínről a másikra. Újdonság, hogy az állomáshelyekre különböző emlékjegyekkel utazhatnak, amelyeket összegyűjtve ajándékot kapnak. Emellett a hagyományos matricagyűjtő játékunk is elindul, 5 matricáért meglepetés jár, melyet a Főépületben lehet átvenni – sorolja Mándy Zsuzsanna szervező, a Tudományos Igazgatóság munkatársa.

A Debreceni Egyetem programjairól a teljes lista ide kattintva érhető el.

Sajtóiroda - TPL