Rajzokon megszólaló zene

A Hang-Játék-Zene élménykoncertek emlékezetes pillanatait ábrázoló ötven pályaművet állított ki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. A debreceni iskolások zenei élményeiket és az előadásokat örökítették meg a ZK galériájában megtekinthető rajzokon.

A hangversenysorozat a zenei érzékenyítés és az iskolai zenei oktatás kiegészítése mellett megismertette a debreceni általános iskolásokkal a klasszikus zenei műfajokat és hangszereket. A tizenöt teltházas előadásból álló sorozathoz kapcsolódó rajzpályázat megnyitója egyben lezárta a DE Zeneművészeti Kar idei koncertévadát. A 22. Konzervatóriumi Esték, a 29. alkalommal meghirdetett Universitas és a Steinway hangversenysorozatban, a Vasárnapi muzsika és a Lélekmelengető alkalmain, valamint a Régizene esteken és a ZK tanárainak sorozatában összesen negyvennyolc előadást láthatott a közönség. Kiemelkedő eredmény az is, hogy a kar által először, a kultúra szélesítése, az ízlésformálás, az értelmiségnevelés érdekében meghirdetett szabadon választható Klasszikus koncertek kurzust a Debreceni Egyetem 150 hallgatója vette fel. 

Lakatos Péter dékán a kiállítás megnyitóján kiemelte: a mostani évad is bebizonyította, hogy érdemes megmutatni a gyerekeknek a klasszikus zene értékeit, mert fogékonyak rá. 

- Boldoggá tesz bennünket, hogy gyerekkoncertet szervezhetünk és közelebb hozhatjuk a klasszikus zenét az iskolásokhoz. A kiállított rajzok is azt mutatják, hogy valóban hallották a gyerekek a zenét, elindult egy kép az agyukban. Beindította a képzelőerejüket a klasszikus zene és olyan pályaművek születtek, amelyek megmutatják, hogy a kisiskolások megértették a zene üzenetét – fogalmazott a kari vezető.

Váradi Judit, a kar művészeti menedzsere szerint a hangversenysorozat huszonkettedik alkalommal is elérte a célját, a rajzok pedig tökéletes visszajelzést jelentenek arról, hogy a gyerekek hogyan viszonyultak az előadásokhoz, az előadókhoz és a zenéhez.

- Ki kell emelni azokat a pedagógusokat, akik partnerek a zene terjesztésében és rendszeresen elkísérik a koncertekre a gyerekeket, meghallgatják az előadásokat. Nekik nagyban köszönhető az, hogy a programban részt vevő oktatási intézmények diákjai közelebb kerülhettek a klasszikus zenéhez és megismerhették a hangszereket. Óriási élmény látni a rajzok alapján, hogy mit gondolnak a gyerekek a zenéről, az előadásokról – mondta Váradi Judit.


A kiállításon négy iskola, a Gönczi Pál Általános Iskola, az Ibolya Utcai Általános Iskola, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája és a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola diákjainak ötven alkotását lehet megtekinteni a következő egy hónapban a Zeneművészeti Kar galériájában.

Sajtóközpont - BZ