Szoborral és új szakkal gazdagodtak

A Debreceni Egyetem az országban elsőként indít szociálpedagógia mesterszakot - jelentették be a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon tartott Arany János szoboravatón. A leendő gyógypedagógusokat szeptembertől fogadják, az új mesterszakra októbertől lehet jelentkezni keresztféléves eljárásban.

- Úgy tűnik, ahányszor szobrot avatunk ezen a campuson, annyiszor kapunk egy új képzést. A Benedek Elek szobrunk leleplezése után tavaly sikeresen akkreditáltuk a gyógypedagógia alapszakunkat. A mostani ünnepségünk előtt két nappal pedig kiderült, hogy a Magyar Akkreditációs Bizottság támogatta a szociálpedagógia mesterszak indítását, ami az egész országban egyedülálló – jelentette be Bálint Péter dékán a március 16-ai rendezvényen.

A kiegyezés kori magyar irodalmi és a politikai élet meghatározó képviselője, Arany János a Debreceni Református Kollégium diákja volt, így a cívisvároshoz, az egyemhez, de még Hajdúböszörményhez is kötődött.

- A jól működő óvodapedagógia mellett rövid időn belül két hiánypótló képzés, a gyógypedagógia és a szociálpedagógia is elindulhat Hajdúböszörményben, ami jelzi, hogy nem akármilyen egyetemi város. Nem mindennapi az az ember sem, akinek a szobrát avatjuk ma, és aki az innen mindössze 15 kilométerre lévő Nagyszalontán született, ami Hajdúböszörmény testvérvárosa – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

- Arany János hajdú embernek tartotta magát és felesége révén hajdúböszörményi gyökerekkel is rendelkezett a család. Tehát a város több szállal is kötődik a költőhöz, csakúgy, mint mi a Debreceni Egyetemhez. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar ilyen dinamikusan fejlődik, és ehhez mi a jövőben is minden segítséget megadunk – jelentette ki Kiss Attila polgármester.

A 200 éve született költőt ábrázoló alkotás a Nemzeti Galériában látható Arany János szobor alapján készült, amely Izsó Miklós munkája. Az eredeti mű gipszmásolatára a Magyar Képzőművészeti Egyetem pincéjében találtak rá, ezt öntötte bronzba kétszer Lestyán-Goda János szobrászművész. Az egyik szobor a budapesti, a másik a hajdúböszörményi intézményben talált otthonra, amely a két fél együttműködését is szimbolizálja.

- A szociálpedagógia mesterszakkal egy egyedülálló szakot alapított az országban a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara. Egyetemünk szeretne segíteni a karnak abban, hogy egy bábképzés is elinduljon Hajdúböszörményben – emelte ki Csanádi Edit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

Az 1817-ben született költő, műfordító szegény, református családban nevelkedett. Művei ma is fontos értékeket közvetítenek.

- Arany műveiből sugárzik egy olyan aktuális üzenet, amire ma és holnap is feltétlenül szükség van: takarékosság, kötelességteljesítés, hazafiúi és családi megbízhatóság. Az már a művészet csodája, hogy ezt a nemzetileg fontos üzenetet hallatlan szépségű költészet örökíti meg. Olyan erejű költészet, amihez képest egy világbirodalom katonai ereje is semminek bizonyult – méltatta a költőt Imre László, a Debreceni Egyetem professor emeritusa.

A bronzalkotás a májusban átadott Benedek Elek szoborral szemben kapott helyet a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar parkjában. Az ünnepség keretében adták át a "Hajdúböszörmény Felsőoktatásáért Emlékérmet" Szilágyi Imre grafikus művésznek, az intézmény volt oktatójának.

A rendezvényen elhangzott: a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara szeptembertől fogadja a leendő gyógypedagógusokat, az egyedülálló új szociálpedagógus mesterszakra pedig októbertől lehet jelentkezni keresztféléves eljárásban.

Sajtóiroda - TB