Immunbetegek találkozója

Immunhiányos és autoimmun betegek, illetve orvosok és szakdolgozók vitatták meg a legmodernebb terápiás lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalataikat a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában rendezett pénteki fórumon. A rendezvényen ünnepélyesen átadták az Immunhiányos Betegekért Egyesület által felajánlott támogatást is, amelyből infúziós székeket vásároltak.

A primer immunhiány, az immunrendszer elégtelen működése, melynek következtében leggyakrabban, visszatérő fertőzések alakulnak ki.  Az autoimmun betegségeknél pedig az immunrendszer túlműködése jellemző, a szervezet saját, egészséges sejtjeit támadja meg. Ma már több mint 100 autoimmun betegséget ismernek. Vannak szervspecikfikus (pl.: 1-es típusú cukorbetegség), illetve több szervet érintő, szisztémás (pl.: Sjögren-szindróma, lupusz) autoimmun betegségek.

-    Ritka betegségcsoportokról van szó, ezért fontos, hogy ezeket centrumokban kezeljük. Az immunhiányos betegeknél élethosszig tartó immunglobulin kezelésre van szükség, a szisztémás autoimmun betegségeknél pedig egyre modernebb, egyre jobban fejlődő célzott terápiákat alkalmazunk.  A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a világon alkalmazott legújabb kezeléseket is megkaphatják a betegek – mondta a hirek.unideb.hu-nak Tarr Tünde, a DE ÁOK Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense.

Mivel a szisztémás autoimmun betegségek több szervet is érintenek, fontos a különböző szakmák, például a kardiológia, neurológia, a nefrológia, a tüdőgyógyászat, a szemészet, illetve a bőrgyógyászat szoros szakmai együttműködése.  A Belgyógyászati Klinika immunológiai részlegén mintegy 100, primer immunhiányban szenvedő beteget kezelnek, szisztémás autoimmun kórképek miatt pedig több ezer beteget látnak el. A pénteki fórumra a klinikán kezelt betegek, más centrumok vezető szakemberei és az immunglobulinokat gyártó cégek képviselői kaptak meghívást.

-    A programnak kettős célja volt. Egyrészt megemlékeztünk az immunológia világnapjáról, ami áprilisban volt ugyan, de a járvány miatt biztonságosabbnak tartottuk, ha most rendezzük meg a fórumot. Másrészt ünnepélyesen most vettük át a Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület által felajánlott összeget, amelyből tíz infúziós széket szereztünk be- tette hozzá Tarr Tünde egyetemi docens, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság főtitkára.


A pénteki betegfórumot a DE ÁOK Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszéke, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT), illetve a Magyarországi Immunhiányos Betegekért Egyesület (MIBE) közösen szervezte.

Sajtóközpont - CzA