Komplex gyermekrehabilitáció a Klinikai Központban

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján kialakított új, komplex ellátórendszerben eredményesebb lesz a rehabilitációra szoruló gyermekek kezelése – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. Az új Gyermekrehabilitációs Központ két helyszínen, de egy szakmai vezetéssel és koordinációval működik tovább.

A járóbetegek ellátása az Ibolya utcai fejlesztő központban, míg a súlyos állapotú fekvőbetegek rehabilitációja a Nagyerdei Campuson történik. A gyermekrehabilitációs tevékenységhez szorosan kapcsolódik a Klinikai Szakpszichológiai Központ részeként és szakmai koordinációjával működő Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Osztály munkája is. 

A koronavírus-járvány hatására az elmúlt időszakban megduplázódott a szorongásos-, pszichoszomatikus tünetekkel, kötődési-, evés-, illetve alvászavarokkal küzdő gyerekek száma. Többek között ezért vált szükségessé a gyermekrehabilitáció új struktúrájának létrehozására. 

- A pszichoszomatikus és mentális betegségek növekvő száma miatt jelentősen megnőtt az ellátási igény, ezért vált indokolttá a Gyermekrehabilitációs, Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Osztály létrehozása, ez utóbbi szakmai munkájának felügyeletét és koordinálást a Klinikai Szakpszichológiai Központ látja el. Az új részleggel komplex gyermekrehabilitációs ellátást tudunk biztosítani több ellátóhelyen, multidiszciplináris háttérrel úgynevezett „mátrix” rendszerben – emelte ki Papp Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ orvosszakmai alelnöke.  

A komplexitás kialakításának fontos lépése, hogy az Ibolya utcai Járóbeteg Központ ezentúl a Gyermekgyógyászati Klinika részeként működik, a Gyermekrehabilitációs, Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Osztály járóbeteg részlegeként. A fekvőbetegeket továbbra is a gyermekklinikán látják el. 

- Az új rendszerben egységes szakmai irányelveket alkalmazunk, ezáltal javítható a rehabilitációt igénylő betegek ellátása. Azzal, hogy a fekvőbeteg- és a járóbetegrészleg szoros kommunikációban és együttműködésben dolgozik, a szakdolgozók és terapeuták munkája eredményesebbé válik, a betegutak optimalizálásával pedig csökkenthető a várakozási idő – hangsúlyozta Szabó Tamás, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. 
A gyermekrehabilitáció és a pszichoterápiás, pszichodiagnosztikai munka összekapcsolásával bővülnek a rehabilitációs kezelési lehetőségek.   


- A tevékenység komplex családi rehabilitációs ellátással bővült, amit multimedikális team-szemlélettel valósítunk meg. A pszichodiagnosztikai ellátás során a koraszülöttek szűrését is végezzük, illetve fejlesztésüket is elindítjuk. Emellett egyéni és csoportos pszicho- és szocioterápiát biztosítunk a gyermekek és családjaik részére, így például szülő-, serdülő-, beszédindító, zeneterápiás csoport, valamint állatasszisztált- és etetésterápia is működik – ismertette Nagy Beáta Erika egyetemi tanár,  a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekrehabilitációs, Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Osztály szakmai koordinátora.

Az új struktúrával igen széleskörű gyermekrehabilitációs-ellátást tudnak biztosítani: egyebek mellett a koraszülöttek, a súlyos idegkárosodást szenvedett és a komplex mozgásszervi rehabilitációt igénylő traumás betegek ellátása is biztosított. A súlyos állapotú fekvőbetegek rehabilitációját a Gyermekgyógyászati Klinikán végzik.  

- Arra törekszünk, hogy már az intenzív osztályos ellátástól elkezdjük a rehabilitációt. Olyan gyermekeket kezelünk, akik például súlyos idegsérülésben, neurodegeneratív kórképekben szenvednek, onkológiai betegek vagy idegsebészeti beavatkozások után vannak. A klinikán elkezdett terápia az Ibolya utcai járóbeteg részlegen zavartalanul folytatódhat – tájékoztatott Sveda Brigitta, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekrehabilitációs, Gyermeklélektani és Pszichoszomatikus Osztály fekvőbetegrészleg szakmai vezetője. 

A járóbetegközpontban teammegbeszélésen döntenek arról, hogy milyen terápiában részesüljenek a gyermekek. 

- Gyógytornára egyéni és csoportos, illetve szárazföldi és vízi formában is van lehetőség. Az általános gyógytorna mellett nagyon sokféle speciális terápiát alkalmazunk. Többek között a tartáshibák, gerincferdülés kezelésére a Schroth-terápiát, van neuro-hidroterápia, TSMT torna, hidrorehabilitációs terápia. Emellett fizikoterápiás kezelésként elektroterápia, masszázs is elérhető – sorolta Szabó Éva, a a Gyermekrehabilitációs Járóbeteg Központ vezetője.  


A komplex ellátás biztosítása érdekében a pszichológiai diagnosztikus vizsgálatok és terápiák nem csak a Nagyerdei Campuson, hanem az Ibolya utcai rendelésen is rendelkezésre állnak.  

Sajtóközpont - CzA