Centenáriumát ünnepli a Neurológiai Klinika

A Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetem Elme- és Idegkórtani Klinikája, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinika elődje 1921-ben kezdte meg működését. A centenárium alkalmából pénteken tartott ünnepi ülésen felidézték a 100 év legfontosabb eseményeit, és megemlékeztek az intézmény legjelentősebb vezetőiről, orvosairól. A rendezvényen születésnapja alkalmából köszöntötték a klinika egykori igazgatóját, Csiba László professzort is.

- Dicsőséges 100 év a Debreceni Egyetem Neurológia Klinikájának és Tanszékének múltja. A debreceni neurológusok és a neurológia szerepe nem csak a gyógyításban, hanem az orvosképzésben is mindig jelentős volt – hangsúlyozta köszöntőjében Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a centenárium alkalmából rendezett pénteki ünnepségen. 

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke is elismeréssel szólt arról a nagy ívű fejlődésről, amely a klinika elmúlt 100 évét jellemezte. A professzor hozzátette, hogy a Klinikai Központban 2021. januárjában kezdődött integrációs folyamat keretében is jelentős változások voltak és még várhatók a neurológia területén. 

- Voltak olyan támogató intézkedéseink, amelyek a neurológiai diagnosztikát segítették, de a jövőben is tervezzük a diagnosztika további fejlesztését, az eszközpark bővítését. A neurológia működését a jövőben egységes klinikai rendszerben, egységes klinikai szemlélet szerint képzeljük el – tette hozzá Szabó Zoltán

A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinika és Tanszék centenáriuma alkalmából rendezett ünnepi ülésen Oláh László igazgató idézte fel a klinika múltját. 

- A debreceni Elme- és Idegkórtani Klinika, majd Ideg és Elmeklinika első vezetője Benedek László volt, akit Somogyi István, Sántha Kálmán, Juhász Pál, Rusz Sándor, Molnár László és Csiba László követett. Fontos kiemelni, hogy az agyi érbetegségek jelentőségét felismerve, az országban és Európában elsők között alakult klinikánkon Cerebrovascularis Osztály és Neuroszonológiai Laboratórium – ismertette a professzor. 

A klinika elsősorban Debrecen lakosságának neurológiai ellátását végzi, de egész Észak-Kelet-Magyarország területéről fogadja a speciális szakellátást igénylő betegeket. Az intézmény gondoskodik továbbá Debrecen 90 kilométeres körzetében az akut stroke betegek sürgősségi ellátásáról. A járóbetegeket az általános neurológiai ambulancián, illetve többek között alvászavar, cerebrovaszkuláris/stroke (agyi érbetegségek), epilepszia, neuroimmunológiai, neuromuszkuláris, Parkinson és fejfájás specializált szakrendeléseken látják el. 


Oláh László 2017-ben vette át a Neurológiai Klinika vezetését Csiba Lászlótól, akit 70. születésnapja alkalmából köszöntöttek munkatársai, tanítványai a pénteki ünnepségen.

Sajtóközpont - CzA