Mézes élet a Science Caféban

Folytatódik a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata. A Science Caféban ezúttal „Édes időkapszulák – miről mesélnek a mézek?” címmel Sajtos Zsófi, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék PhD-hallgatója tart előadást május 18-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Alig két hete ünnepelte 100. programját a sorozat. A jubileumi Science Caféban „Zene füleinknek – hangok, zene, beszéd” címmel Csernoch László tudományos rektorhelyetteselőadását hallhatták az érdeklődők, akiket a szervezők – meglepetésként - ünnepi tortával is köszöntöttek.

A Science Café, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának kéthetente, az intézmény falain kívül, szokatlan környezetben jelentkező sorozata, amelynek célja nem változott az évek során: közérthető, olykor játékos formában ismerteti az intézmény oktatóinak, kutatóinak bevonásával a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

- Témából nincs hiány, hiszen az egyetem oktatói, kutatói annyi érdekes, különleges tudományos eredményt tudnak bemutatni a Science Caféban, ami még hosszú éveken át garantálja a folytatást – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Mándy Zsuzsa.

A tudományos előadás-sorozat ötletgazdája és szervezője kiemelte: örvendetes, hogy az előadók között egyre nagyobb számmal képviseltetik magukat a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjában résztvevők és a PhD-hallgatók is, akik szívesen ismertetik meg a nagyközönséggel eddig elért kutatási eredményeiket.

A Science Café következő alkalmának témája a méz, amelyről Sajtos Zsófi, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék PhD-hallgatója „Édes időkapszulák – miről mesélnek a mézek?” címmel tart előadást.

A méz – egészségre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően – ősidők óta fontos szerepet tölt be az emberi táplálkozásban. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy ezen élelmiszerek összetétele nagyban függ a környezeti hatásoktól. Hogyan befolyásolják a méz beltartalmi értékeit a tárolási szokások, vagy akár a méhlegelő minősége? Igaz-e, vagy hamis, hogy a méz soha nem romlik meg?

A Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.) május 18-án, szerdán 17 órakor kezdődő előadás során mindenre fény derül, amit érdemes tudni a mézről.

Sajtóközpont – BZs