Nyelvtanulás új formában

A kínai nyelv megismertetésére kötött oktatási és kulturális együttműködési megállapodást szerdán a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Konfuciusz Intézete, a Debreceni Nyári Egyetem és az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ.

Az együttműködés a jövőben lehetőséget teremt arra, hogy a Debrecenben működő, elsősorban kínai érdekeltségű cégek munkatársai megismerkedjenek a magyar nyelvvel, a cégek magyar munkavállalói pedig a kínai nyelvvel és kultúrával.

Az aláírás időpontjának kiválasztása nem véletlenül esett április 20-ra, hiszen ez a dátum az ENSZ döntése szerint 2010 óta világszerte a kínai nyelv napja.

- A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Karán (BTK) hét nyelvet, köztük a kínait sajátíthatják el a hallgatók, utóbbit a karon működő Konfuciusz Intézetnek köszönhetően, amely a most aláírt megállapodás alapján a Debrecen Nyári Egyetemmel közösen vállalja, hogy rendhagyó nyelvtanfolyamokat szervezve minél szélesebb körben, az egyetem kapuin túl is népszerűsíti a kínai nyelvet – fogalmazott köszöntőjében Csatár Péter, a DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán 2019 őszén kezdte meg működését a Kínai Nyelvoktatási Tanács és a Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem támogatásával a Konfuciusz Intézet, amelynek legfőbb tevékenysége a kínai nyelv oktatása, valamint a kínai kultúra közvetítése és megismertetése az egyetem polgáraival, valamint a régióban élőkkel.

- Az intézet magyar és kínai csoportoknak tanfolyamokat is kínál, amelyek a nyelv megismerésén túl mindkét ország kultúrájával, szokásaival is megismertetik a résztvevőket. Mindez különösen fontos olyan munkavállalók számára, akik a régióban működő kínai, vagy kínai érdekeltségű cégeknél dolgoznak – fogalmazott Csontos Pál, a DE BTK Konfuciusz Intézet (DEK) magyar igazgatója, aki a közelmúltban tett sikeres vizsgát kínai nyelvből.

Az együttműködés ugyanakkor arra is lehetőséget teremt, hogy a Debrecenben élő külföldiek is megismerkedjenek a magyar nyelvvel.

- A csaknem 100 éve működő Debreceni Nyári Egyetem (DNYE) célitűzése változatlan: elősegíteni a magyar nyelv és kultúra megismerését mindazok számára, akik érdeklődnek Magyarország múltja és jelene iránt – mondta Szaffkó Péter.

A DNYE igazgatója kiemelte: az intézmény rugalmas struktúrája lehetővé teszi, hogy az igényekhez igazodva biztosítsa a különböző – csoportos vagy egyéni - oktatási formákat, akár hétvégi, vagy esti időpontokban is.

Az EDC Debrecen (EDC) a Debreceni Önkormányzat és a Debreceni Egyetem által létrehozott Város- és Gazdaságfejlesztési Központ kiemelt feladata a településen és a régióban működő vállalatok, üzleti befektetők kapcsolatépítésének támogatása.

– A most aláírt megállapodás egy közös munka kezdetét jelenti, amelyben az EDC Debrecen, a DEK és a DNYE együttműködésének egyik legfontosabb célja, hogy támogatást nyújtson a magyar-kínai tudásátadásban, elősegítve ezzel, hogy az itt működő cégek, az itt élő külföldiek befogadó városnak ismerjék meg Debrecent – hangsúlyozta Póser Zoltán, az EDC ügyvezetője.

Az EDC a jövőben a DNYE és a DEK által kínált tanfolyamokat és programokat külföldi befektetői csoportoknak ajánlja fel, ezzel is erősítve a város és az egyetem, valamint az itt működő külföldi cégek kapcsolatrendszerét.

Sajtóiroda – BZs