Beregszászon indít ápoló szakot az EK

Határon túli képzési hellyel bővíti kínálatát, és nagyszabású kutatási programokat is indít a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara 2017-ben.

Négy alap- és négy mesterszakon kínál versenyképes képzéseket a felvételi előtt álló fiatalok számára a Debreceni Egyetem nyíregyházi kara, amely egyike az intézmény öt orvos- és egészségtudományi képzéseit folytató karának, oktatási palettáján ugyanakkor jelen vannak a társadalomtudományi szakok és a tanárképzés is.

- Az Egészségügyi Kar egy dinamikusan fejlődő, innovatív kar, amely a Debreceni Egyetemmel összhangban törekszik az eddigi képzésekhez tudományos hátteret felépíteni, valamint a társadalmi és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő új képzéseket indítani. Ennek egyik legjobb példája a tavaly először meghirdetett, országosan egyedülálló egészségügyi tanár képzés, amelyen száz hallgató kezdte meg tanulmányait – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a kar keddi sajtótájékoztatóján.

Az Egészségügyi Kar legújabb terve, hogy kihelyezett ápoló BSc-képzést indít 2017 szeptemberétől nappali és levelező tagozaton a határon túl élő, magyar anyanyelvű, illetve magyarul beszélő hallgatók számára Beregszászon.

- Az Ukrajnába kihelyezett szak meghirdetését a magyar kormány is támogatja. A nyolcféléves képzés helyszíne a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, ahol ez lesz az első egészségtudományi képzés. Az oktatásban a kar oktatói mellett a főiskola tanárai és helyi szakemberek is részt vesznek – emelte ki Sárváry Attila oktatási dékánhelyettes.

Az EK képzéseiben jelentős szerepet kap a nemzetközi – 20 országra kiterjedő – kapcsolatrendszere. Tavasszal az amerikai Louisville Egyetemmel közösen tartanak szemináriumot.

- A tengerentúli intézmény oktatói és szociális munka mesterszakos hallgatói egyhetes szakmai programon vesznek részt a nyíregyházi campuson. A találkozó különlegessége, hogy az adott héten finn és szlovák oktatók is a kar vendégei lesznek. Ők közösen fognak előadást és szemináriumot tartani az amerikai és a magyar mesterszakos hallgatóknak az egészségügyi és szociális ellátórendszereket érő nemzetközi kihívásokról és a rendszerek átalakításáról – részletezte Fábián Gergely általános és fejlesztési dékánhelyettes.

Az Egészségügyi Kar több infrastrukturális fejlesztést is tervez tudományos hátterének erősítésére.

- Az egyik legnagyobb beruházásunk a Molekuláris Gerontológiai Kutató Laboratórium létrehozása lesz, mely 150 millió forintos pályázati forrásból valósul meg. A kutatási infrastruktúra bővítésével egy olyan korszerű, nagy értékű műszert használhatnak majd a tudósok, mellyel reményeik szerint a kutatások élvonalába tartozó eredményeket produkálhatnak majd – tájékoztatott Semsei Imre dékán.

Hozzátette: a kutatólaborban többek között az epigenetikai szabályzással kapcsolatos gerontológiai alapkutatásokra nyílik majd lehetőség. Emellett olyan alkalmazott tudományi vizsgálatokat is végeznek majd, amelyek az öregedés fizikai aktivitással és funkcionális élelmiszerekkel való kapcsolatát elemzik.

Sajtóiroda-TB