Robotsebészet indulhat a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában

A 21. század csúcstechnológiáját alkalmazhatják a betegellátásban a Debreceni Egyetemen. A robot-asszisztált sebészeti eljárásnál kevesebb a szövődmény, a betegek gyorsabban gyógyulhatnak, és javulhat az életminőségük. A robottechnikát elsősorban az általános sebészetben, a nőgyógyászati és az urológiai műtéteknél használhatják.

- A robotsebészeti technológia precizitása és stabilitása miatt nő a betegbiztonság, a pontosabb beavatkozásnak köszönhetően pedig mód van az úgynevezett „idegkímélő” technika alkalmazására, így javul a páciensek életminősége. A módszer alkalmazása ezért is előnyösebb, mint a hagyományos és a minimál invazív (laparoszkópos) sebészet- részletezte a hirek.unideb.hu-nak Tóth Dezső, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója.   

A robotsebészeti eljárásoknál speciális szoftverek optimalizálják a műtéti technika lépéseit. Az operáló orvos irányít, az ő utasításainak, kézmozdulatainak engedelmeskedik a robot, de az esetleges bizonytalanságokat, akaratlan mozdulatokat, kézremegést eltünteti, ezáltal jóval biztonságosabb műtéti technikát és precízebb kivitelezést tesz lehetővé. Az orvos háromdimenziós és jelentősen felnagyított képet lát, ami nagyban segíti az operációt.

Robot-asszisztált sebészeti beavatkozásokat több mint 20 éve végeznek világszerte. Jelenleg több ezer robotsebészeti rendszer működik. A szakemberek egyetértenek abban, hogy egyre szélesebb körű térnyerése és biztató eredményei miatt a módszer bevezetése a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is indokolt. A robotsebészeti program létrehozása kiemelkedő technológiai és tudományos modernizációt, fejlesztést jelent.  

A robotsebészet hasznosítási lehetőségei a sebészetben

Ezt a módszert az általános sebészetben elsődlegesen a mellkast, illetve a kismedencei szerveket érintő műtéteknél használják. Mindemellett egyre nagyobb számban jelennek meg vizsgálatok a gyomor, a máj, valamint a hasnyálmirigy betegségeinek onkológiai műtétei vonatkozásában, de az irodalmi adatok alapján a robotasszisztált technikát például már a sérvsebészeti műtéteknél is alkalmazzák.  

- A különböző sebészeti területek eredményeit nézve megállapítható, hogy a robotasszisztált sebészet előnyösebb a felső béltraktus területén (nyelőcső, gyomor), a mellkasban elhelyezkedő nyelőcső tumoroknál, és az alsó béltraktusban, a végbél rosszindulatú daganatánál. Kiemelendő, hogy a májműtéteknél a nagyobb tumorméret és az esetleges ér-, vagy epeúti rekonstrukciók esetén kifejezett előnyt jelent a módszer használata. Az összetettebb és technikailag nehezebb hasnyálmirigyfej műtéteknél is segítséget jelent a robot – ismertette Tóth Dezső. 

A robotsebészet hasznosítási lehetőségei az urológiában

- A robotasszisztált sebészet egyik előnye, hogy az onkológiai eredmények mellett jobb funkcionális eredményeket lehet elérni. Az urológiában a robotsebészet egyik alkalmazási területe a teljes prosztataeltávolítás. Előnye, hogy az idegkímélő technikának köszönhetően az operáció után magasabb a potens betegek aránya, mint a hagyományos műtéteknél. A daganat eltávolítása után a potencia megőrzése természetes, és nagyon fontos elvárás a férfiaknál – hangsúlyozta Flaskó Tibor egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója.

Flaskó Tibor hozzátette: a tapasztalatok szerint a robottechnológia a vesesebészetben, a vesedaganatok kimetszésénél is eredményes. Ezzel a módszerrel könnyebben össze lehet varrni a veséből kivágott daganat helyét. Emellett a teljes húgyhólyageltávolításnál, a testen belüli vizeletürítés biztosításánál is sikeresen alkalmazzák.

A robotsebészet hasznosítási lehetőségei a nőgyógyászatban

- A robotsebészet által biztosított lehetőségekkel a legkülönfélébb nőgyógyászati műtétek elvégezhetők, előnyeinek kihasználása a jóindulatú elváltozások közül leginkább az endometriózis műtéteknél, a méh jóindulatú daganatainak (miómák) hasmegnyitás nélkül történő eltávolításánál, méheltávolításnál, súlyos kismedencei összenövések miatti műtéteknél, valamint nőgyógyászati medencefenék sebészeti (uroginekológiai) műtéteknél nagyon fontos. A rosszindulatú nőgyógyászati daganatoknál is hasznosíthatók a robotsebészeti eljárások, a méhtestrák kezelésénél kifejezetten javallott ennek a kímélő, ugyanakkor rendkívül alapos és precíz sebészetet lehetővé tevő technikának az alkalmazása – hívta fel a figyelmet Krasznai Zoárd.

A DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte, hogy a robottechnika nagy előrelépést jelent a rosszindulatú nőgyógyászati daganatok ellátásában kiemelten fontos kismedencei- és az aorta körüli nyirokcsomó-eltávolításban is. Ugyanakkor a nőgyógyászati műtéteknél is meghatározó jelentősége van a robotsebészet nyújtotta idegkímélő műtéti technika magasabb hatásfokkal történő alkalmazásának, melynek a betegek életminőségében van kiemelkedő szerepe.   

A robotsebészet alkalmazásával azon kívül, hogy a betegek a legmagasabb szintű ellátást kapják, a módszer az operáló orvosok terhelését is jelentősen csökkenti, hiszen a laparoszkópos műtétekhez képest sokkal kényelmesebb testtartásban végezhetik el a több órás beavatkozásokat. 

A robotsebészetnek az oktatásban is óriási jelentősége van. A rendszer könnyen integrálható a graduális és a posztgraduális képzésbe, a szükséges szoftverek segítségével lehetőséget biztosít szimulációra és tréningre. Az oktatás területén a sebészek számára a legmegbízhatóbb innovációs és tanulási környezetet biztosítja, hozzáférést nyújtva a világ robotsebészeti centrumaihoz és szimulációs központjaihoz. A hallgatókkal történő megismertetése tovább növeli a Debreceni Egyetem orvosképzésének színvonalát és vonzerejét.

A létrehozott robotsebészeti műtőben, a tervek szerint kezdetben évente mintegy 300 operációt végeznek, azok a szakemberek, akik a nyitott hasi és hagyományos laparoszkópos műtéteknél már széleskörű gyakorlattal rendelkeznek. 

A robotsebészet elindítása egy idén beadott pályázat része. Amennyiben a Debreceni Egyetem forrást nyer erre a célra, már ebben az évben alkalmazhatják a 21. századi csúcstechnológiát a Klinikai Központban.

Sajtóiroda- CzA