Véradás az egészségért és a kreditekért

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara félévente meghirdeti szabadon választható véradás kurzusát, melyre az egyetem valamennyi hallgatója jelentkezhet. Az a cél, hogy tudatos, szociálisan érzékeny és segíteni akaró szakemberek végezzenek az intézményben.

- A Népegészségügyi Kar azzal ismeri el a véradás és a véradói tevékenység fontosságát, hogy minden félévben 1 kredit értékben meghirdeti a szabadon választható véradás kurzust a Neptun tanulmányi rendszerben. Ezzel a kar hozzájárul a Debreceni Egyetem szabadon választható kurzusainak palettájához, elősegítve azt, hogy a hallgatók az összes kredit legalább öt százalékáig szabadon választható tárgyakat vehessenek fel, vagy pedig ezek helyett önkéntes tevékenységgel szerezzék meg a szükséges kreditpontokat az adott félévben – fejtette ki a hirek.unideb.hu-nak Zsuga Judit, a Népegészségügyi Kar dékánja.

A kari vezető hozzátette: a véradás kurzus népszerű, minden félévben egyre többen jelentkeznek rá azért, hogy mások segítésével, a rendelkezésre álló vérmennyiség növelésével szerezzenek kreditpontokat, mindezzel társadalmilag is nagyon fontos és szükséges tevékenységet folytatnak.

- Ezeknek a hallgatóknak a hozzáállása példaértékű, lelkesedésük pedig nagyon jó visszajelzés a kar számára azzal kapcsolatban, hogy szükség van az ehhez hasonló kezdeményezésekre az egyetemen – hangsúlyozta Zsuga Judit dékán.

A véradás kurzust először a 2019/2020-as tanév tavaszi szemeszterében hirdette meg a Népegészségügyi Kar, akkor összesen 210 hallgató jelentkezett. A következő években minden félévben rekordot döntött a résztvevők létszáma: a 2020/2021-es tanév első félévében 366, a 2020/2021-as tanév második félévében 472 hallgató jelentkezett, a 2021/2022-es tanév első félévében pedig már csaknem háromszoros volt a részvétel, összesen 1261 hallgató adott vért.

A szabadon választható kurzust a Debreceni Egyetem valamennyi képzésén tanuló hallgató felveheti.

Sajtóiroda - BZ