Új szemlélet a víztudományi kutatásokban

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának főigazgatója mutatta be a Nemzeti Víztudományi Programot csütörtökön a Debreceni Hidrobiológus Fórumon.

- A víz életünk meghatározó része, egyik legfontosabb elemünk a környezetben. Éppen ezért nagy öröm, hogy a Debreceni Egyetemen ilyen sokan foglalkoznak hidrobiológiával, ennyire sikeres a képzés, illetve ilyen jelentős érdeklődésre számot tartó szakmai rendezvénynek ad otthont, mint ez a találkozó – fogalmazott köszöntőjében Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

A 2016-os fórum legfontosabb témája a Nemzeti Víztudományi Program volt, melyről Báldi András tartott előadást. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának főigazgatója kiemelte: egyre nagyobb társadalmi igény van a víztudományi kutatásokra, olyan sürgető kérdésekre várnak tudományos választ, mint a klíma extremitások, a vízhiány miatt kialakuló migrációs válság, vagy például az inváziós fajok térhódítása.

- A kutatások egyre transzdiszciplinárisabbá válnak, azaz több, az akadémiai szektoron kívüli szereplőt vonunk be, illetve a kutatási kérdések igényvezéreltebbek, tehát a gyakorlati életben felmerülő kérdésekre adnak választ – magyarázta az új irányelveket Báldi András.

A Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Víztudományi Programja javaslatot tartalmaz többek között a Nemzeti Víztudományi Kutatási Program elindítására, amely a nemzeti vízstratégia, azaz a Kvassay Jenő Terv tudományos alapjait biztosítja, a Víztudományi Kutató Intézet létrehozására, egy nemzetközi, interdiszciplináris Duna-régió kutatási program indítására, valamint integrált hidrobiológiai adatbázis és víztudományi hálózat kialakítására.

Báldi András hozzátette: a Nemzeti Víztudományi Program részletes kialakításában számítanak a Debreceni Egyetemen működő meghatározó hidrobiológiai műhely munkájára is.


A fórumon emellett a résztvevők szakmai ismeretterjesztő előadásokat hallhattak a folyómedrek vándorlásáról és az árvaszúnyogokról, kihirdették a Magyar Chirodon Alapítvány pályázatának eredményeit, és bemutatták az elsődíjas pályamunkákat. Hetvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték a Magyar Haltani Társaság alapító elnökét, Harka Ákost, valamint a hidrobiológus társadalom idén elhunyt két meghatározó alakjára, Felföldy Lajosra és Bancsi Istvánra emlékeztek.

Sajtóiroda - TPL