Új utakon a közösségszervezés

A Debreceni Egyetem a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen alakítja ki a 2017 szeptemberétől induló közösségszervező szak felépítését.

A Debreceni Egyetem a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen alakítja ki a 2017 szeptemberétől induló közösségszervező szak felépítését.

Műhelykonferenciát rendezett a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet a közösségszervezői szakma és a felsőoktatási intézmények együttműködéséről november 30-án az egyetemen. A találkozón elhangzott, hogy a Debreceni Egyetem – ahol a népművelő képzés az országban elsőként, hatvan éve elindult – mindig is követte képzéseiben a szakmai paradigmaváltásokat.

A konferencián Györgyi Zoltán, a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének igazgatója bejelentette: elindították a közösségszervező alapszak akkreditációját, így jövő év szeptemberében indulhat az andragógia szakot váltó képzés a Debreceni Egyetemen is.

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet két évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást, amiben rögzítették, hogy az egyetem szakemberei folyamatosan részt vesznek az - Intézet továbbképzési programjaiban oktatóként, és az országos kultúrakutatási programokban is közösen dolgoznak, bevonva a munkába a hallgatókat, doktoranduszokat is.

A társadalom és a közösségek fejlesztése érdekében szükség van a magasan képzett szakemberekre, aminek utánpótlását a közösségszervezői végzettséget nyújtó új szak biztosítja majd.

- A szak indítását tervező tizenkét felsőoktatási intézmény működik együtt a Nemzeti Művelődési Intézettel. Olyan tartalmat sikerült kialakítani, ami egyaránt megfelel a szakmai elvárásoknak és a gyakorlati munkának, a felsőoktatás és a tudomány követelményeinek. Összeállítottunk egy olyan közös tudáslistát, amit minden felsőoktatási intézményben oktatnak majd, sőt egységes gyakorlati rendszert is kidolgoztunk – tájékoztatott Juhász Erika, a Debreceni Egyetem Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszékének vezetője.

A konferencián az is kiderült, hogy kevesen dolgoznak a közművelődésben szakképesítéssel, ezért a fiatalok előtt perspektivikus életpálya nyílik meg a közösségszervező szak elvégzésével.

Sajtóiroda - SzL