A Műszaki Kar ösztöndíjasai

A Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat elnyert hallgatóit köszöntötte a Debreceni Egyetem Műszaki Kara szerdán. Ebben a tanévben a kar tucatnyi diákja részesül a havi 40 ezer forintos támogatásban 10 hónapon keresztül.

A Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat azok az egyetemi hallgatók kaphatják meg, akik nemcsak kimagasló tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, hanem részt vesznek a tudományos diákköri- és szakkollégiumi kutatómunkában, illetve a közösségükért is sokat tesznek. A 10 hónapig utalt havi 40 ezer forinttal járó támogatást ezúttal a Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) 12 hallgatója nyerte el pályázatával. Közülük hatan gépészmérnök, hárman mechatronikai mérnök, ketten műszaki menedzser képzésben vesznek részt, egy hallgató pedig környezetmérnöknek tanul.

- Sokan úgy tartják, hogy műszaki tanulmányokat folytatni nálunk nagyon nehéz. Önök a példa arra, hogy ez nem így van, igenis lehet itt jó eredményeket elérni. Azt szeretném, ha a többi hallgató szemében példaképekké válnának – jelentette ki az ösztöndíjakat igazoló oklevelek ünnepélyes átadásakor a DE MK dékánja.

Husi Géza hozzátette: mind a Műszaki Kar, mind a Magyar Mérnöki Kamara azt várja az egyetemi műszaki képzésben résztvevőktől, hogy szerezzék meg a mesterképzettséget is.

Az egyik, Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat elnyert, mesterképzésben első évfolyamon gépészmérnöknek tanuló hallgató, File Máté a hirek.unideb.hu-nak arról beszélt: azért ide jelentkezett, mert gyermekkora óta vonzzák a gépek, az autók és a fizika. Eddig többet kapott az intézménytől, mint amire számított, például komoly kutatásokhoz csatlakozott.

– Korszerű mérőeszközök segítségével anyagmodell-fejlesztési kutatásban veszek részt. Ebből született az alapképzéses szakdolgozatom, illetve ugyanabban a félévben TDK dolgozatot is írtam erről, amivel kari TDK első helyezést értem el és továbbjutottam az országos TDK-ra, amelyet majd jövőre tartanak. Ugyanebből a munkámból lektorált angol nyelvű tudományos cikk is született, mely egy rangos folyóiratban jelent meg. A munkámat egy erdélyi konferencián is bemutattam, ahol a magyar műszaki egyetemekről voltak résztvevők. Csoportos szakmai mérnöki versenyen is részt vettem, ahol háromfős csapatokban gyártórendszer-optimalizálási feladatot kellett megoldani, másodikok lettünk - sorolta File Máté.

 


Sajtóközpont – OCs