Működő tudástranszfer az agráriumban

Különdíjjal ismerték el a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézet gyakorlatban jól hasznosítható tudományos munkáját a Farmer Expo megnyitóján.

- Az agrárium előtt álló feladatokhoz regionális, hazai és nemzetközi szinten egyaránt biztosít fejlesztési kapacitást és tudást az egyetem. Emellett kiválóan felkészült, képzett munkaerőt nyújt, hogy ez a fejlődés minél dinamikusabb legyen – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes a Farmer Expo csütörtöki megnyitóján.

Az idén jubiláló rendezvény szervezésében és lebonyolításában a kezdetek óta tevékenyen részt vesz a Debreceni Egyetem. Az intézmény idén sem pusztán a helyszínt, hanem az expo szakmai hátterét is biztosítja. A magas szakmai színvonalú állatbemutatók például több mint 20 éve az Állattenyésztési Tanszék munkatársainak segítségével valósulnak meg.

- 25 évvel ezelőtt elindultunk egy úton, hogy a négynapos árubemutató mellé tegyünk olyan szakmai rendezvényeket, melyben azokat a legfrissebb tudományos információkat találjuk meg, amivel a termelők gazdagabbak lehetnek, és hatékonyabban tudnak dolgozni. A Debreceni Egyetem szellemisége és háttere nagyon jó lehetőséget adott ahhoz, hogy ezeket a rendezvényeket megszervezzük – emelte ki Vaszkó László vásárigazgató.

Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke szerint ez a vásár segíthet a technológiában és a tudástranszferben elmaradt gazdálkodóknak felzárkózni. Papp László polgármester úgy fogalmazott, hogy Debrecen számára is rendkívül fontos ez a rendezvény, mert illeszkedik a város filozófiájához. Hozzátette, hogy a Farmer Expo a vidék lejnagyobb jelentőségű mezőgazdasági kiállításává nőtte ki magát. A Kelet-Magyarország legnagyobb agráripari szakkiállítására idén harmincezer látogatót várnak, akik a kiállítást szervező cég és az egyetem fejlesztésének köszönhetően összesen 3000 négyzetméter burkolt úton barangolhatják be az expo területét a Böszörményi úti campuson.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke úgy látja, hogy az egyetem révén az expo híven tükrözi azt a sokszínűséget és magas minőséget, ami a magyar mezőgazdaságot jellemzi.

- Egy olyan kiállítás, amely maga mögött tud egy ilyen színvonalas oktatás, kutatási tevékenységet folytató felsőoktatási intézményt, mint a Debreceni Egyetem, az viszonylag könnyű helyzetben van, hiszen azokat az innovatív, tudományos eredményeket, amelyek az egyetem falai között megszületnek, azokat itt a mindennapok gyakorlatává lehet tenni – hangsúlyozta Gyuricza Csaba.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjjal ismerte el az egyetem Karcagi Kutatóintézetének innovatív tudományos munkáját, melyet a megye mezőgazdasági termelői a gyakorlatban hatékonyan tudnak használni.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Feldman Zsolt szerint a tudás, az innováció, az információ és az együttműködés teszi erősebbé az ágazatot, ami egyfajta felkészülést, immunitást is jelent a külső változásokkal szemben.

- Az a közösség, amely Debrecenben a Farmer Expót összehozta, és amely működteti ennek a régiónak a mezőgazdaságát, illetve élelmiszergazdaságát, az képes itt a Debreceni Egyetem campusán és tágabb régiójában azt a típusú együttműködést megvalósítani, amely segít ebben a munkában – részletezte az államtitkár.

Az Országgyűlés alelnöke köszönetet mondott a Debreceni Egyetemnek a rendezvényhez több mint két évtizeden át nyújtott szakmai segítségéért.

- Ez a 25 esztendő lehetőséget, teret adott a gazdáknak új ismeretek megszerzésére, a gazdaságok fejlesztéséhez kellő információt, tudást, tapasztalatot biztosított. Külön köszönet azért, hogy ezt az együttműködést az egyetem hátterével, közreműködésével lehetett kialakítani – mondta Jakab István.

A jubileumi, 25. Farmer Expón csaknem háromszáz kiállító mutatkozik be augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A rendezvényt kísérő tanácskozásokon, szakmai fórumokon a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar oktatói és doktoranduszai idén is tartanak előadásokat. Ezúttal a korszerű zöldség-gyümölcs termesztés technológiáiról, a gyümölcságazat fejlődésére ható pályázatokról és állami támogatásokról, valamint a feldolgozóipar helyzetéről és kilátásairól tájékoztatják az érdeklődőket, az egyetem kismacsi Kísérleti Telepén pedig szántóföldi bemutatókat tartanak délutánonként.

Sajtóiroda - TB