Motorosok fogtak össze a beteg gyermekekért

Súlyzókat, labdákat, gumiszalagokat, tornaszőnyegeket és futópadot is vásárolt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelt gyerekek komplex terápiájához a biharnagybajomi Függetlenek Motoros Egyesület. A speciális tornához használható eszközöket a motorosok szombaton adtak át a klinikán.

Júliusban szervezett jótékonysági rendezvényt Biharnagybajomban a Függetlenek Motoros Egyesület. A programon résztvevők több mint hatszázezer forintot gyűjtöttek össze, amelyet a Nők a Rákos, Fogyatékos és Krónikus Beteg Gyermekekért Közhasznú Alapítványnak ajánlottak fel. A pénzből a Gyermekgyógyászati Klinikán, elsősorban diabéteszes és egyéb endokrinológiai kórképek miatt gondozott gyerekek komplex terápiájához szükséges eszközöket vásároltak. 

-    Az én kislányom is diabéteszes, ezért nagyon sokat járunk a klinikára. Hálásak vagyunk az itt dolgozók odaadó munkájáért, amit ezzel az adománnyal is szeretnénk megköszönni. Az adománygyűjtés ötletével megkerestem Felszeghy Enikő doktornőt, aki elmondta, hogy mire lenne szükségük.  A júliusi jótékonysági rendezvényen összegyűlt pénzből pedig meg is vásároltuk a kért eszközöket - mondta Gál Krisztián, a Függetlenek Motoros Egyesület Biharnagybajom elnöke. 

A Gyermekgyógyászati Klinikán évente mintegy 250 diabéteszes gyereket gondoznak. Terápiájukban a mozgásfejlesztésnek is fontos szerepe van. 

-    A klinikán a gyerekek komplex ellátásban részesülnek. Az orvosi kezelés mellett megtanítjuk nekik, hogyan figyeljenek az étrendjükre, a mindennapi testmozgásra, emellett pedig pszichológusaink lelki segítséget is nyújtanak számukra. A komplex terápia meghatározó része a speciális torna, amelyhez rendkívül fontosak a most kapott eszközök - ismertette Felszeghy Enikő egyetemi adjunktus, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Diabetológiai/endokrinológiai Osztályának vezetője. 
 
Az eszközöket nem csak a diabéteszes, hanem a különböző mozgásszervi problémákkal, baleset vagy szülési sérüléssel összefüggő rehabilitációban részesülő, illetve endokrin kórképek, például túlsúly miatt gondozott gyerekek terápiájában is alkalmazzák. 

-    Kérésünkre egy futópadot, sok tornabotot, súlyzót, gumiszalagot, zsámolyt, tornaszőnyegeket is kaptunk.  Tartáskorrekciós gyakorlatok végzésére nagyon jó a tornabot, erőnléti edzésekhez használjuk a súlyzót, a színes gumiszalagokkal kicsiknek és nagyobbaknak is tudunk segíteni az egyes izomcsoportok erősítésében. Minél korábban kezdjük el a gyógytornát, annál jelentősebb eredményt érhetünk el a gyermekek mozgásfejlődésében - ismertette Nagy Klaudia gyógytornász. 
 
A több mint hatszázezer forintból a tornaeszközök mellett egy mosó-szárítógépet, televíziót és egy babamérleget is vásároltak a biharnagybajomi motorosok.


Az eszközöket szombaton adta át Gál Krisztián, az egyesület elnöke Felszeghy Enikő adjunktusnak és Nagy Klaudia gyógytornásznak a Gyermekgyógyászati Klinika nemrégiben felújított 4-es pavilonjában.

Sajtóközpont - CzA