Monográfia Kárpátalja történetéről

A Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának szervezésében Magyarországon elsőként mutatták be pénteken a Learning Centerben a „Kárpátalja története. Örökség és kihívások” című kötetet. A monográfia a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem- és Társadalomtudományi Tanszéke, valamint a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont kiadásában jelent meg 2021-ben Beregszászon.

A kötet a mai Kárpátalja területének történetét mutatja be az őskortól a jelenkorig. Összefoglaló jellegű monográfia, amelyet a szerzők mindazoknak ajánlják, akik betekintést szeretnének nyerni a mai értelemben vett Kárpátalja sokoldalú múltjába és jelenkori történetébe – olvasható a kiadvány bevezetőjében.

- Mivel a kötet szerkesztői és szerzői, illetve a kiadványt gondozó beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF) számtalan szállal kapcsolódik a magyar tudományos élethez és ezen belül a Debreceni Egyetemhez (DE), ezért éreztük fontosnak a debreceni bemutatót – hangsúlyozta köszöntőjében Forisek Péter. A DE Tanárképzési Központjának főigazgatója kiemelte: nemcsak kollégákat és tudóstársakat köszöntünk, hanem barátokat is, hiszen az elmúlt évtizedek szakmai kapcsolatok és mély barátságok is kötődtek Debrecen, Beregszász, Ungvár és sok más kárpátaljai közösség között.

Mint minden nép, így a kárpátaljai magyarság is igényli az olyan tudományos alapokon nyugvó műveket, amelyek múltjukat közkinccsé téve lehetőséget nyújtanak arra, hogy történelmi örökségük ismerete révén jobban értsék társadalmuk jelenét.

– Szimbolikus jelentősége van a mai alkalomnak, hiszen jelképezi azt a hosszú időre visszanyúló közös munkát a beregszászi magyar főiskola és a Debreceni Egyetem között, amely mind az oktatás, mind a kutatás terén intenzív és széleskörű, amelyet azonban nehezített korábban a járvány-, most pedig a háborús helyzet. A kiadvány azonban jól mutatja, milyen komoly tudományos munkát végeznek Kárpátalján – fogalmazott Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese.

A kötetbemutatóra sokan nem tudtak eljönni Magyarországra, így a II. RFKMF oktatói online köszöntötték a rendezvény résztvevőit. Az intézmény elnöke, Orosz Ildikó személyesen is jelen tudott lenni az eseményen.

– A Kárpátaljáról szóló történelmi összefoglaló készítését szakmabeliek és kevésbé szakmabeliek az 1991. évi ukrajnai rendszerváltás után több alkalommal is megkísérelték, ezek a kötetek azonban részben még magukon viselik a szovjet történetírás jegyeit, vagy a politikai és nemzeti érzelmek hevében íródtak, illetve egy-egy korszakát tárgyalják évezredes múltunknak. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárai, valamint az általuk kinevelt történészek és társadalomkutatók segítségével ezúttal egy olyan történelmi áttekintést adunk az érdeklődők kezébe, amely meghatározó lehet mind magyar, mind ukrán relációban – emelte ki Orosz Ildikó.

A kötet hangsúlyt helyez – többek között – a kulturális és vallási jellemzők bemutatására, hiszen a vidék multikulturális régió, ahol egyaránt találkoznak a nyelvi, a kulturális és a természeti határok.

– Kárpátalja sajátos része Magyarországnak, szinte titkolt világ, ahol lassan ugyan, de több területen is elkezdődhetett az együttműködés az ottani magyarság és az anyaország között. Ennek felelősségét Debrecenben is sokan érzik, ezért tudjuk, hogy segítenünk kell. Ennek egyik példája a Debreceni Egyetemen indított magyar értéktár szak is, amelyben külön tantárgyként ismerhetik meg a hallgatók Kárpátalja történetét, a most bemutatott kötet megjelenéséhez pedig intézményünk több oktatója is lektorként járult hozzá – emelte ki Jávor András, a DE rektori főtanácsadója, a kárpátaljai magyarság ügyének elkötelezett támogatója.

A „Kárpátalja története. Örökség és kihívások” című kötet – amelynek terjedelme csaknem 800 oldal – a szerzők szándéka szerint bemutatja a történelmi jelentőségű hangsúlyokat, így az összefoglaló írásban helyet kaptak azon események és folyamatok, amelyek meghatározóak voltak a Kárpátalja területén élők számára.

A kötet letölthető a https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021… linken.

Sajtóközpont - BZs