Menedzser piknik a Műszaki Karon

Játékos programok, izgalmas feladatok várták a Debreceni Egyetem Műszaki Karának menedzser szakos hallgatókat és oktatóikat az első alkalommal kedden megrendezett Menedzser pikniken. A képzés végzősei általában gyorsan munkát találnak.

A csapatépítőn a Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) Műszaki Menedzser és Vállalkozási Tanszékéről több mint száz hallgató és oktató vett részt. A programban sorversenyek, vetélkedők, a DEAC cheerleadereinek műsora és tűzzsonglőrök bemutatója is szerepelt.   
 
– Célunk a közösségépítés, szeretnénk kötetlenebb formában is találkozni hallgatóinkkal, és jobban megismerni őket. Ugyanakkor ez az esemény szórakozási lehetőséget, kikapcsolódást és élményeket is nyújt – fogalmazott a DE MK oktatási dékánhelyettese, T. Kiss Judit, a tanszék vezetője.  

 
Műszaki menedzser szakon jelenleg több mint 400-an tanulnak: alapképzésen 203-an, műszaki menedzser mesterképzésen 210-en vesznek részt. A hallgatóknak mindkettő keretében lehetőségük van akár nappali, akár levelező tagozaton megkezdeni tanulmányaikat. A külföldi diákok számára jelenleg a mesterszak érhető el angol nyelven, ami nagyon népszerű, 108-an vesznek ebben most részt. Az elmúlt négy év felvételi adatai alapján mesterszakon többen részesítik előnyben a levelező képzést, amelynek fő oka, hogy az alapképzésüket befejező hallgatók többnyire igen hamar, a végzettségüknek megfelelő, jó munkahelyet találnak.   

 
– Alapképzésre most több hallgatót vettünk fel levelező tagozatra, mint nappalira, tekintettel arra, hogy az idei évtől kezdve az önköltséges képzés mellett állami ösztöndíjas formában is lehet levelező tagozaton műszaki menedzseri tanulmányokat kezdeni – ismertette a tanszékvezető.   

T. Kiss Judit hozzátette: folyamatosan monitorozzák, hogy mit igényel a munkaerőpiac, milyen ismeretekre van szükség ahhoz, hogy végzett hallgatóink jól tudjanak érvényesülni.

- A műszaki menedzser alapképzésen például az alap műszaki, menedzsment és gazdasági tárgyak mellett közgazdaságtan, pénzügyek, vállalatgazdaságtan, minőségmenedzsment, innovációs és stratégiai menedzsment, műszaki és lean menedzsment, világszínvonalú gyártás, kollaboratív folyamatautomatizálás, valamint logisztika tantárgyakkal foglalkoznak – sorolta.   

A műszaki menedzser hallgatók három specializáció közül tudnak választani, ezek az ipari folyamattervezés, az anyagmozgatás és logisztika, illetve az építőipari specializáció. A választott specializációtól függően vesznek részt a diákok a számítógépes órákon, laborgyakorlatokon. Ugyanakkor a szakmai ismeretek elmélyítése és bővítése céljából szakmai gyakorlatot kell teljesíteni, amely alapképzésen 6 hét, mesterképzésen 4 hét. A hallgatók a gyakorlat során már munkahelyi környezetben tudják az elsajátított ismereteket hasznosítani és egyben tapasztalatot szerezni.    


 
A műszaki menedzserek számára frissen hirdetett álláshelyek között szerepel például projektvezetői, projektmenedzseri, előkészítőmérnöki, gyártástámogató mérnöki pozíció, valamint kínálnak nekik folyamatmérnöki, termékmenedzseri, illetve termelésvezetői állásokat is. Ráadásul külföldön is elfogadják ezt a végzettséget, ezért is jelentkeznek sokan határainkon túlról.   
 
 
Sajtóközpont - OCs