A méltóságteljes elmúlásról

Öt éve működik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán a gyógyíthatatlan daganatos betegeket gondozó Hospice-Palliatív és Terápiás Osztály, mely alkalomból az ezzel foglalkozó szakemberek szakmai napon osztották meg a témával kapcsolatos tapasztalataikat Debrecenben.

- Habár az orvoslás kétségtelenül összefonódik a gyógyító munka fogalmával, nem szabad megfeledkeznünk azokról a betegekről sem, akik számára a gyógyulás esélye már nem adatik meg. Elemi kötelességünk a róluk való gondoskodás, hogy elkísérjük őket a végső állomáshoz vezető úton – fogalmazott a tanácskozáson Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) elnöke.


Szabó Zoltán emlékeztetett: a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán 2017 márciusa óta működő Hospice-Palliatív és Terápiás Osztály célja, hogy a régióban egyedülálló módon életvégi palliatív ellátást biztosítson a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknek.  

- A palliatív ellátás életigenlő, a halált az élet velejárójának tekinti. Célja a lehető legjobb életminőség, az emberhez méltó lét megőrzése egészen a végső pillanatig – jelentette ki a DE KK elnöke.

A színvonalas ellátás érdekében az osztályon multidiszciplináris csoport, a szakorvosok, szakápolók mellett szakpszichológusok, mentálhigiénés szakember, lelkész, dietetikus, gyógytornász, szociális munkás és képzett önkéntesek dolgoznak, akik eddig több mint ezer betegnek biztosítottak életvégi ellátást. Augusztusban Novák Katalin köztársasági elnök is ellátogatott az osztályra.   

- Az ott dolgozók elkötelezetten, empatikusan, teljes szívvel és szeretettel végzik munkájukat, tudásuk legjavát adva állnak a gyógyíthatatlan betegek szolgálatában. Emberfeletti feladatot teljesítenek, segítenek megküzdeni a halál, a pótolhatatlan veszteség gondolatával. Ők azok, akik nap mint nap az emberi lét törékenységével szembesülnek, mégis azon fáradoznak, hogy bebizonyítsák, az elmúlás is lehet emberhez méltó. Lelkiismeretes munkájukért ezúton is köszönetemet fejezem ki – mondta Szabó Zoltán.  

Magyarországon jelenleg 80 hospice szolgáltató működik, ahol csaknem 1500-an dolgoznak. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO szerint hazánkban a lakosság számához mérten 500 ilyen ágyra lenne szükség, ehhez képest jelenleg 386 áll rendelkezésre. Pataki Piroska, az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyi és prevenciós szervezési igazgatója arról számolt be, hogy az egészségpolitikát irányítók azon dolgoznak, hogy ez a szám tovább emelkedjen.  

Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke rámutatott, hogy öregedő Európában élünk, egyes előrejelzések szerint 2050-re minden tizedik európai 80 évesnél idősebb lesz, vagyis minden bizonnyal egyre többen kerülnek majd be az ellátásba. Közben megszűnőben van a több generáció együttéléséről szóló családmodell és Magyarország vezet a rák-okozta halálozások számában. A tumoros betegek ötöde, a nem daganatos betegek 5 százaléka palliatív ellátásra szorul. Ez az egészségügyi ellátási forma nem tud úgy jól működni, ha nincs meg a társadalmi támogatottsága. A helyzet ebben a tekintetben fokozatosan javul – állapította meg.  

– A Debreceni Egyetem stabil és fenntartható működést biztosít a hospice és palliatív ellátáshoz. A Debreceni Hospice Ház Alapítvány számos, a betegek életminőségét javító eszköz beszerzésével tud segíteni – ismertette Porkoláb Gyöngyi és hozzátette: a DE KK Hospice-Palliatív és Terápiás Osztályon jelenleg 20 ágy áll rendelkezésre, a cél egy önálló épületben ennek 32-re növelése.  


Sajtóközpont – OCs