Megjelent a DEja vu nyári száma

Zenei élményeinkre, az Egyetem tér parkjára és a tudományos elhivatottságra is új szemmel tekinthetünk a tizenötödik alkalommal megjelent DEJa vu magazin tartalmas cikkeit olvasva. A nyári lapszámból az is kiderül, mi köze a kávénak a tudományhoz.

Az emberi test és az élet legjelentősebb kérdéseinek megértése a legfontosabb célja Arieh Warshel Nobel-díjas biokémikusnak, aki a DEja vu magazin nyári számában elárulja milyen út vezetett az díj elnyeréséig és mi motiválja őt tudományos munkájában. Az izraeli–amerikai kutató az első díjazottja a Debreceni Egyetem története során első alkalommal odaítélt University of Debrecen Science Impact Award-nak. A világhírű tudós március 29-én, ünnepélyes ceremónián vette át az elismerést Szilvássy Zoltán rektortól.

Váradi Judit nagy fába vágta a fejszéjét 19 évvel ezelőtt, amikor főállású oktatói tevékenysége mellett művészeti menedzserként is elkezdett dolgozni. Azóta olyan hangversenysorozatokat látogathatnak a Debreceniek, mint a Konzervatóriumi Esték, a Steinway vagy az Universitas-Debrecen. A Zeneművészeti Kar zongoraművésze nemrég megkapta a Debrecen Kultúrájáért Díjat.

A Kincsek az egyetemen rovatban visszarepülhetünk az időben az egyetemi park létesítéséhez. A több mint 33 ezer négyzetméteres francia mintájú impozáns tér már 85 éve alkot megbonthatatlan egységet a Főépülettel.

A tudományos világ rejtelmeibe, sokszínűségébe nyerhet bepillantást a laikus közönség – egy finom kávéval megfűszerezve – a Science Café keretein belül kéthetente szerdán a Libri könyvesboltban. Az esemény szervezésének titkaiba Mándy Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem tehetségprogram koordinátora avatja be az olvasót.

A legfrissebb számban olvashatunk az Újfehértó melletti tanyán felcseperedő Nagy István agrárminiszterről, az érdesek portréknak köszönhetően közelebb kerülhetünk az egyetem több tehetséges hallgatójához, kutatójához és munkatársához. A magazinban képes beszámoló látható az Iciri-piciri Alumniról, valamint az elmúlt időszak évfolyamtalálkozóiról is.

A DEja vu magazin nyári száma elérhető https://unideb.hu/tar/kiadvanytar weboldalon.