A legjobb TTK-s hallgatók ösztöndíja

Idén a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar 12 hallgatója nyert a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj pályázatán. Közülük négyen vegyész, hárman biomérnök, ketten osztatlan tanári szakosok, illetve egy-egy hallgató fizikus, alkalmazott matematikus és biológia képzésen vesz részt.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (DE TTK) a jó teljesítményt nyújtó hallgatóit számos ösztöndíjjal ismeri el. Ezek közül a legrégebbi és legrangosabb a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj – emelte ki az oklevelek átadásakor tartott ünnepségen Kun Ferenc, a TTK dékánja.

- Csak azzal, hogy valaki jól tanul és ígéretes tehetségnek tartják az oktatói, nem lehet elnyerni a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat. Ehhez arra is szükség van, hogy a pályázó részt vegyen kutatás-fejlesztési projektekben, illetve olyan eredményeket érjen el, amelyeket a nyilvánosságnak is bemutatott például OTDK konferencián, nemzetközi tudományos fórumokon vagy tudományos közlemény társszerzőjeként – tette hozzá Kun Ferenc.

A dékán elmondta: a TTK hallgatóinak száma jelenleg 2800 körüli, közülük mindössze 12-en kaphatják meg a 10 hónapra, havi 40 ezer forinttal járó Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, vagyis csak a legkiválóbbak méltóak erre az elismerésre.

Kun Ferenc arról is beszámolt, hogy a kar a kutatói kiválóságot képviseli: hat intézete közül négy nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely címét. Ezen kívül a karon működik az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat 11 kiválósági kutatócsoportja, hat kollégájuk nyert a Lendület projekten, két professzor pedig az Élvonal – Kutatási Kiválósági Program támogatásában részesült.

Az egyik kitüntetett TTK-s hallgató, Benedek Máté Benjámin, aki vegyész MSc-képzésre jár, arról beszélt a hirek.unideb.hu-nak, hogy már általános iskolásként nagyon érdekelte a kémia, otthon is igyekezett látványos kísérleteket végezni. Így egyenes út vezetett a vegyipari szakgimnáziumba, majd a DE TTK-ra.

- Érdekelnek a természettudományok. Ilyen végzettséggel könnyű elhelyezkedni, sok a lehetőség – magyarázta a hallgató, aki jelenleg műanyagok analízisével, molekulatömegük meghatározásával, tulajdonságaik felderítésével foglalkozik.

– Ezeket a poloxamereket vagy kopolimereket egyre szélesebb körben használják, például a gyógyászatban mint gyógyszer hordozóanyagokat, illetve habzásgátlóként. Ezért nagyon fontos a molekulatömegek pontos meghatározása. Algoritmusokat fejlesztünk rá – sorolta.

Benedek Máté Benjámin azt a tervét sem rejtette véka alá, hogy a diploma megszerzése után szívesen oktatna majd a DE TTK-n.


Sajtóközpont - OCs